Hema moet Nederlandse overheid 6 miljoen terug

Gevel van retailer Hema
Foto: Robinotof / Shutterstock.com

Hema is minder zwaar getroffen door de coronacrisis dan verwacht. Daardoor moet de warenhuisketen nu 6 miljoen euro aan loonsubsidies aan de Nederlandse overheid terugbetalen.

 

“Beter dan verhoopt”

Warenhuisketen Hema moet de Nederlandse overheid een pak geld terugbetalen: de retailer kreeg wellicht zo’n 6 miljoen euro aan staatssteun teveel tijdens de coronacrisis. Het gaat om een loonsubsidie (NOW genaamd) die bedrijven konden aanvragen om minder loonkosten te moeten betalen voor hun personeel.


Het bedrijf vroeg 14,2 miljoen euro overheidssteun aan, zo berekende RTL Z, maar de omzet daalde uiteindelijk minder dan vooraf ingeschat. Hema denkt nu zelf 6 miljoen euro te zullen moeten terug te moeten betalen, nadat de omzet in het eerste kwartaal tot mei met 25% terugviel.


"De NOW-aanvraag kwam vroeg in de crisis", vertelt een woordvoerder. De keten wist toen nog niet zeker of de winkels (in Nederland) open zouden blijven. Ook steeg de e-commerceverkoop meer dan verwacht. "Daardoor kwamen we hoger uit dan we hadden durven hopen”, klinkt het.


Ondertussen barst de overnamestrijd voor Hema los: acht partijen zouden ten laatste deze week een bod uitbrengen op de warenhuisformule. Onder andere de holding achter Blokker, Mirage Retail, en Ahold Delhaize dingen naar de hand van de retailer, al willen ook fans van de keten zelf “hun” Hema redden uit de handen van de schuldeisers.