Vers vlees, melk, eieren, groenten en fruit in Belgische supermarkten zijn overwegend afkomstig van Belgische landbouwers. Voor biologische producten is dat nog meer het geval: 99% van het biovlees in de supermarkt komt van de Belgische bioboer.
Lokaal aanbod
96% van het varkensvlees, 92% van het rundvlees en 95% van het kippenvlees in Belgische supermarkten is afkomstig van Belgische landbouwers. Voor melk gaat het om 98%, voor eieren is dat meer dat 87%. Ook meer dan 58% van het totale aanbod aan groenten die in de supermarkten verkocht worden, is in België geteeld. Bij appelen is dat 66%, bij peren zelfs 91%.
Nog groter is het Belgisch aanbod binnen het biologische assortiment: gemiddeld 99% van het biologisch vers vlees (rund, varken en kip) in supermarkten is van Belgische origine. Voor biomelk gaat het om 90%, voor bio-eieren is dat 96%. Voor enkele groente- en fruitcategorieën liggen de cijfers wel wat lager: voor bio-appelen gaat het bijvoorbeeld om 48%.
Dat blijkt uit een rondvraag van handelsfederatie Comeos aan de vooravond van de landbouwbeurs van Libramont. Op die beurs organiseert de federatie een event dat landbouwers en retail samenbrengt. Imke Van den Broeck, Sustainable Food Advisor bij Comeos: “Het doel is het bevorderen van wederzijds begrip en het versterken van de samenwerking binnen de voedselketen om elkaars realiteit beter te begrijpen en duurzame relaties op te bouwen.”


