RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Stefan Van Rompaey
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Hoge groeiambities bij McDonald’s

icon
Food31 januari, 2018

In 2018 wil McDonald’s minstens vier nieuwe vestigingen openen in ons land. Ook worden er nog eens 39 omgebouwd naar het nieuwe concept McDo 2.0: samen goed voor een investering van 25 miljoen euro.

 

Jobcreatie

2017 was “een uitzonderlijk jaar” voor McDonald’s België, zegt algemeen directeur Stephan De Brouwer: twintig vestigingen maakten de overstap naar het concept McDo 2.0 en de keten opende vier nieuwe eetplekken in Corbais, Erquelinnes, Genk en Nijvel. Er kwamen 524 arbeidsplaatsen bij en er kwamen meer dan 3,8 miljoen nieuwe klanten over de vloer. Op dat élan wil het bedrijf ook dit jaar verdergaan.

 

Tegen het eind van het jaar zullen haast alle vestigingen het concept McDo 2.0 hebben aangenomen, met bestelzuilen, bereiding à la minute en bediening aan tafel. De nieuwe werkmethode verhoogt niet alleen de klanttevredenheid en de bezoekfrequentie, maar ook de werktevredenheid bij de medewerkers. Bovendien creëert het concept twee tot drie nieuwe arbeidsplaatsen per restaurant. “Digitalisering gaat niet noodzakelijk gepaard met jobverlies”, aldus De Brouwer.

 

Thuisbezorgen

De bezorgdienst McDelivery, in samenwerking met Uber Eats, wordt momenteel op 19 plaatsen getest. De eerste resultaten zijn positief en de test zal dus verder worden uitgebreid. Groei komt ook van de introductie van een ‘Make it veggie’-gamma en de Maestro-burgers. McDonald’s heeft nu tachtig restaurants in België, uitgebaat door 24 franchisenemers.

 

De eerste nieuwe vestiging opent deze lente in Couvin. Over de verdere openingen communiceert McDonald’s pas als de vergunning helemaal rond is. Stephan De Brouwer dringt er bij steden en gemeenten wel op aan om snel werk te maken van de dossiers: de fastfoodketen biedt immers werk voor jonge ongeschoolde krachten en daar is nood aan. Dit jaar viert het bedrijf overigens een driedubbele verjaardag: de Bic Mac wordt vijftig, het merk is veertig jaar aanwezig in België en Stephan De Brouwer is tien jaar in functie.

 

Prijzenslag

Aparte omzet- en winstcijfers voor België communiceert McDonald’s niet. Wel publiceerde het bedrijf haar globale kwartaalcijfers: als gevolg van de belastinghervormingen in de Verenigde Staten daalde de nettowinst in het vierde kwartaal van 2017 van 1,2 miljard naar 699 miljoen dollar, terwijl de omzet met 11% daalde naar 5,3 miljard dollar, door de herziening van franchisecontracten.

 

De vergelijkbare omzet steeg wel met 5,5% en dat was beter dan verwacht. Op de thuismarkt heeft de keten een prijzenslag veroorzaakt met menu’s voor 1, 2 en 3 dollar. Wereldwijd wil McDonald’s dit jaar duizend nieuwe restaurants openen. Ook zal de fastfoodketen 2,4 miljard dollar (1,9 miljard euro) investeren in de opfrissing van haar restaurants in de VS.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food17 december, 2025
    Barry Callebaut overweegt cacaodivisie af te splitsen

    De Zwitsers-Belgische chocoladegigant Barry Callebaut onderzoekt een mogelijke afsplitsing van zijn wereldwijde cacaodivisie. Zo wil het bedrijf de blootstelling aan volatiele cacaoprijzen verminderen, nu er de voorbije jaren uitzonderlijke schommelingen zijn op de cacaomarkt.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Huismerken maken plantaardige alternatieven goedkoper

    Voor het eerst zijn plantaardige basisproducten in Belgische supermarkten significant goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers. Dat kantelpunt is te danken aan de opkomst van huismerken.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Frites Atelier zet eerste stap buiten Benelux met vestiging in Londen

    Frites Atelier, het gastronomische frituurconcept van driesterrenchef Sergio Herman, opent zijn eerste vestiging buiten de Benelux. In het Londense Soho, aan Old Compton Street 34, wil de keten een nieuw internationaal publiek aanspreken.

Meest gelezen
  • icon
    Food27 november, 2025
    Promo-oorlog: Colruyt contra Kruidvat
  • icon
    Algemeen16 december, 2025
    Shein opent reuzegroot Europees distributiecentrum
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
  • icon
    Food18 november, 2025
    Dit worden de uitbaters van de Delhaize-supermarkten op de Cora-sites
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • socialLinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepterenCookie SettingsReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Functional & Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics & Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Functional & Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance & Others".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Analytics & Advertisement
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance & Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN