RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Jorg Snoeck
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Vergeet kweekvlees, hier is de labvis!

icon
Food5 oktober, 2021

Hoewel het welicht nog enige jaren zal duren eer de eerste kunstmatig gekweekte vismoten in de winkel zullen liggen, zit het onderzoek naar labvis in een stroomversnelling.

 

Inhaalbeweging

Hadden investeerders aanvankelijk vooral interesse voor kweekvlees, nu lijkt labvis die achterstand snel goed te maken. Vorige maand vond in een restaurant in Singapore de allereerste proeverij plaats van kunstmatige visproducten, afkomstig uit de bioreactoren van Shiok Meats. Het bedrijf hoopt zijn eerste producten in 2023 op de markt te brengen. Ook bedrijven als BlueNalu (dat laboratorium-vissticks maakt), Wildtype (zalm) en Finless Foods (labtonijn) denken op relatief korte termijn hun eerste producten te kunnen lanceren.

 

Hoewel het productieproces nagenoeg identiek is, heeft labvis ten opzichte van kweekvlees enkele belangrijke voordelen. Zo groeit vis vlotter in kweekvaten dan vlees. Dat komt onder meer omdat vis doorgaans koudbloedig is en de kweek bij lagere tempraturen kan verlopen. Bovendien is het visweefsel beter bestand tegen de soms wisselende zuurtegraden en zuurstofconcentraties in kweekvaten.

 

Hummus

De grootste hinderpaal op weg naar commercialisering zit echter in de structuur van de labvis. Die bestaat vooralsnog voor 100% uit spierweefsel en kan op vlak van smaak en structuur niet concurreren met echte visfilets. “De textuur van labvis is nog helemaal verkeerd. Het is ongeveer die van hummus”, zegt Michael Selden van Finless Foods in De Standaard. Om een product te creëren dat de vergelijking met echte visfilets kan doorstaan, zullen bedrijven ook vet- en bindweefselcellen in de juiste verhouding met de spiercellen moeten verbinden.

 

Het verklaart meteen waarom er wel al krabkoekjes en vissticks uit het lab zijn gekomen, maar nog geen zalm- of tonijnmoten. De productie van vissticks op basis van labvis is veel eenvoudiger dan het namaken van een heuse tonijnsteak, met zijn vlezige structuur.

 

Investeerders

Ondanks de hindernissen waar de sector nog mee kampt, is het geloof van investeerders in de nieuwe technologie groot. In 2020 vloeide 2,7 miljard euro naar allerlei alternatieven voor vlees en vis, drie keer zoveel als het jaar voordien. Het gaat wel om een globaal cijfer, waarin naast celkweek ook de plantaardige initiatieven zijn inbegrepen.

 

Dit jaar haalde BlueNalu alleen al meer dan vijftig miljoen euro op via converteerbare obligaties. Het bedrijf sloot afgelopen maand ook een samenwerkingsverband met Nomad foods, eigenaar van onder meer Iglo en Findus. Samen willen ze de eerste producten op basis van labvis op de Europese markt lanceren.

 

Meer weten over labvis, kweekvlees en andere (nu nog) futuristische voedselconcepten? Onze eigen Jorg Snoeck en Stefan Van Rompaey verkennen ze in hun kakelverse boek The Future of Food, dat vanaf nu hier te bestellen is.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food17 december, 2025
    Barry Callebaut overweegt cacaodivisie af te splitsen

    De Zwitsers-Belgische chocoladegigant Barry Callebaut onderzoekt een mogelijke afsplitsing van zijn wereldwijde cacaodivisie. Zo wil het bedrijf de blootstelling aan volatiele cacaoprijzen verminderen, nu er de voorbije jaren uitzonderlijke schommelingen zijn op de cacaomarkt.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Huismerken maken plantaardige alternatieven goedkoper

    Voor het eerst zijn plantaardige basisproducten in Belgische supermarkten significant goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers. Dat kantelpunt is te danken aan de opkomst van huismerken.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Frites Atelier zet eerste stap buiten Benelux met vestiging in Londen

    Frites Atelier, het gastronomische frituurconcept van driesterrenchef Sergio Herman, opent zijn eerste vestiging buiten de Benelux. In het Londense Soho, aan Old Compton Street 34, wil de keten een nieuw internationaal publiek aanspreken.

Meest gelezen
  • icon
    Food27 november, 2025
    Promo-oorlog: Colruyt contra Kruidvat
  • icon
    Algemeen16 december, 2025
    Shein opent reuzegroot Europees distributiecentrum
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
  • icon
    Food18 november, 2025
    Dit worden de uitbaters van de Delhaize-supermarkten op de Cora-sites
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • socialLinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepterenCookie SettingsReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Functional & Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics & Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Functional & Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance & Others".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Analytics & Advertisement
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance & Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN