Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) onderzoekt hoe geconditioneerd vervoer over lange afstand per spoor mogelijk kan worden gemaakt. De technieken die nu worden ingezet, volstaan immers niet om bijvoorbeeld voeding, gekoelde geneesmiddelen of verwarmde chemicaliën over lange spoortrajecten (zoals de vorig jaar geopende lijn Antwerpen-China) te kunnen vervoeren.

Van Antwerpen naar de grootste stad ter wereld

Sinds eind 2011 bestaat er immers een goederenspoorverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Chinese Chongqing, de grootste stad ter wereld. Dit spoortraject van tienduizend kilometer is een tweetal weken korter dan de maritieme route en een stuk goedkoper dan luchtvracht.

 

Het VIL wil nu met het project Transpharma Express bekijken of het spoorvervoer ook voor geconditioneerde goederen een alternatief kan betekenen voor het maritiem transport en de luchtvracht. Op die manier zou extra trafiek aangetrokken kunnen worden op de Euraziatische spoorverbinding.

 

Heel wat onderzoek nodig

Eerst zal een inventarisatie van de technische mogelijkheden worden gemaakt, waarna de meest geschikte techniek naar voor zal worden geschoven. Daarnaast bekijkt het VIL de impact van de techniek op de traceerbaarheid en veiligheid van de goederen, om zo tot vereenvoudigde en versnelde douaneformaliteiten te komen. Bij een positief onderzoeksresultaat zal zo snel mogelijk een testzending worden uitgevoerd.

 

Het project wordt gesteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen. Ook de bedrijven BASF, MSD, Pfizer en UCB Pharma hebben al hun medewerking toegezegd. Wellicht komen daar nog enkele extra namen bij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Blind naar de supermarkt: AH en Carrefour werken aan toegankelijkheid

23/01/2018

Een supermarkt is een doolhof als je slecht ziet. Albert Heijn neemt daarom deel aan een ‘hackathon’ om boodschappen doen voor blinde of slechtziende shoppers toegankelijker te maken, terwijl bij Carrefour in Mons medewerkers zijn opgeleid om te helpen.

Analyse: Bompard maakt slechts een beetje komaf met taboes bij Carrefour

23/01/2018

Carrefour-CEO Alexandre Bompard wond er geen doekjes om tijdens de presentatie van zijn transformatieplan: de groep staat voor een culturele omwenteling. Daarbij moeten alle taboes van tafel. Echte verrassingen blijven echter uit en over België is er voorlopig geen nieuws…

Dochterbedrijf Alibaba op weg naar België

23/01/2018

Het Chinese Alibaba bekijkt de mogelijkheid om een filiaal van dochterbedrijf Ant Financial te openen in Brussel. Dat bedrijf is gespecialiseerd in financiële producten, zoals Alipay. Een definitieve beslissing over het filiaal is er nog niet genomen.

Unilever schrapt banen bij Belgisch retailsalesteam

22/01/2018

Unilever Belgium reorganiseert haar team van winkelvertegenwoordigers. Er gaan daarbij elf banen verloren, bevestigt het bedrijf aan de RetailDetail-redactie.

Zes Limburgse gemeenten willen handelskern versterken

22/01/2018

De Limburgse gemeenten Beringen, Bilzen, Leopoldsburg, Lommel, Maaseik en Tongeren lanceren een nieuw plan dat de handelskern in die gemeenten moet versterken Lokale handelaars zullen zelf kunnen meedenken rond de nieuwe strategie.

Dit zijn de populairste webshops in België

18/01/2018

Nieuwe cijfers brengen de favoriete webwinkels in kaart van de Belgische internetgebruikers in 2017. Amazon domineert, maar naast de grote internationale spelers zijn ook de tweedehandssites opvallend populair.  

Back to top