Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen | RetailDetail

Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) onderzoekt hoe geconditioneerd vervoer over lange afstand per spoor mogelijk kan worden gemaakt. De technieken die nu worden ingezet, volstaan immers niet om bijvoorbeeld voeding, gekoelde geneesmiddelen of verwarmde chemicaliën over lange spoortrajecten (zoals de vorig jaar geopende lijn Antwerpen-China) te kunnen vervoeren.

Van Antwerpen naar de grootste stad ter wereld

Sinds eind 2011 bestaat er immers een goederenspoorverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Chinese Chongqing, de grootste stad ter wereld. Dit spoortraject van tienduizend kilometer is een tweetal weken korter dan de maritieme route en een stuk goedkoper dan luchtvracht.

 

Het VIL wil nu met het project Transpharma Express bekijken of het spoorvervoer ook voor geconditioneerde goederen een alternatief kan betekenen voor het maritiem transport en de luchtvracht. Op die manier zou extra trafiek aangetrokken kunnen worden op de Euraziatische spoorverbinding.

 

Heel wat onderzoek nodig

Eerst zal een inventarisatie van de technische mogelijkheden worden gemaakt, waarna de meest geschikte techniek naar voor zal worden geschoven. Daarnaast bekijkt het VIL de impact van de techniek op de traceerbaarheid en veiligheid van de goederen, om zo tot vereenvoudigde en versnelde douaneformaliteiten te komen. Bij een positief onderzoeksresultaat zal zo snel mogelijk een testzending worden uitgevoerd.

 

Het project wordt gesteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen. Ook de bedrijven BASF, MSD, Pfizer en UCB Pharma hebben al hun medewerking toegezegd. Wellicht komen daar nog enkele extra namen bij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.

Naar efficiënte en gelukkige retailmedewerkers

19/06/2018

In België worden de kosten van arbeidsongeschiktheid door burn-out geschat op 7,96 miljard euro. Retailers ontsnappen er niet aan. Ondernemers Fabian Jeanmart en Hendrik Deroo van Clarity Upgrades zien heil in nieuwe managementmodellen.