Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Antwerpen wil nu ook voedsel per trein naar China krijgen

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) onderzoekt hoe geconditioneerd vervoer over lange afstand per spoor mogelijk kan worden gemaakt. De technieken die nu worden ingezet, volstaan immers niet om bijvoorbeeld voeding, gekoelde geneesmiddelen of verwarmde chemicaliën over lange spoortrajecten (zoals de vorig jaar geopende lijn Antwerpen-China) te kunnen vervoeren.

Van Antwerpen naar de grootste stad ter wereld

Sinds eind 2011 bestaat er immers een goederenspoorverbinding tussen de haven van Antwerpen en het Chinese Chongqing, de grootste stad ter wereld. Dit spoortraject van tienduizend kilometer is een tweetal weken korter dan de maritieme route en een stuk goedkoper dan luchtvracht.

 

Het VIL wil nu met het project Transpharma Express bekijken of het spoorvervoer ook voor geconditioneerde goederen een alternatief kan betekenen voor het maritiem transport en de luchtvracht. Op die manier zou extra trafiek aangetrokken kunnen worden op de Euraziatische spoorverbinding.

 

Heel wat onderzoek nodig

Eerst zal een inventarisatie van de technische mogelijkheden worden gemaakt, waarna de meest geschikte techniek naar voor zal worden geschoven. Daarnaast bekijkt het VIL de impact van de techniek op de traceerbaarheid en veiligheid van de goederen, om zo tot vereenvoudigde en versnelde douaneformaliteiten te komen. Bij een positief onderzoeksresultaat zal zo snel mogelijk een testzending worden uitgevoerd.

 

Het project wordt gesteund door het Gemeentelijk Havenbedrijf Antwerpen, POM Antwerpen, POM West-Vlaanderen. Ook de bedrijven BASF, MSD, Pfizer en UCB Pharma hebben al hun medewerking toegezegd. Wellicht komen daar nog enkele extra namen bij.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


LensOnline beoogt Duitse expansie

22/11/2017

LensGroup uit Kruibeke, dat met LensOnline de Belgische webverkoop van contactlenzen domineert, verovert stilaan ook de Europese markt. Na Nederland, Italië en Spanje laat de contactlenswebshop het oog nu vallen op Duitsland.

Europa zet stop op geoblocking

22/11/2017

Onderhandelaars van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie hebben een akkoord bereikt rond het verbieden van geoblocking, waarbij webshops bezoekers uit het buitenland uitsluiten.

Hema wil fors uitbreiden in Duitsland

21/11/2017

Winkelketen Hema heeft grote plannen in Duitsland: de komende drie jaar moeten er minstens zeventig nieuwe vestigingen openen. Momenteel heeft de keten in Duitsland slechts elf winkels. Daarenboven wil Hema shop-in-shops en winkels in treinstations openen.

"Amazon bijna klaar om kassaloze Go te lanceren"

20/11/2017

Volgens sommige bronnen werft Amazon momenteel bouwmanagers en marketeers aan voor zijn Amazon Go-team. Dat wijst er mogelijk op dat de supermarkt zonder personeel nu ook echt in de startblokken staat.

Mark Thomson (Zebra): "De tools voor de toekomst zijn al voorhanden"

17/11/2017

Volgens Mark Thomson, director of retail industry solutions bij Zebra, verandert de retail in de nabije toekomst ingrijpender dan in de voorbije vijftig jaar bij elkaar opgeteld. Tegen 2020 zal de connectiviteit met klanten immers groter zijn dan ooit, wat een uiterst persoonlijke winkelervaring mogelijk maakt. 

Qrf Beste Winkelketen van België en Qrf Webshop Awards: spanning stijgt!

16/11/2017

Op donderdag 23 november is het zover: op die avond worden de winnaars van de ‘Qrf Beste Winkelketen van België’ en ‘Qrf Webshop Awards’ bekendgemaakt tijdens de RetailDetail Night. 

Back to top