Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout
Shutterstock

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Lokale handel stimuleren

De stadsregio Turnhout, die sinds 1999 de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse omvat, zal geen nieuwe supermarkten toelaten op zijn grondgebied. Momenteel kunnen de inwoners terecht in 25 grootwarenhuizen, waar ze volgens een studie 80% van hun dagelijkse voeding aankopen.

 

Dat is echter te veel, vinden de lokale besturen: met een ban op nieuwe supermarken én op uitbreidingen van bestaande vestigingen hoopt de stadsregio zijn lokale handelaars meer kansen te bieden. Reeds vergunde bouw- of uitbreidingsprojecten blijven van de maatregel gespaard, wat goed nieuws is voor de geplande vestiging van Albert Heijn op Turnova en voor de verhuisplannen van Delhaize in Vosselaar. Ook komt er een overgangsperiode van vier maanden voor wie nog snel zijn winkeloppervlakte (met maximaal 399 m²) wil uitbreiden.

 

Beroep aantekenen tegen de maatregel op provinciaal niveau heeft weinig kans op slagen, menen de lokale besturen: “Met de maatregel vullen we het kernversterkend beleid van de provincie concreet in,” zo klinkt het bij Eric Vos, burgemeester van Turnhout. “De studie waarop we de maatregel baseren, kwam er overigens ook op initiatief van het provinciebestuur."