Supermarkten aan de ketting in Stadsregio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout
Shutterstock

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Lokale handel stimuleren

De stadsregio Turnhout, die sinds 1999 de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse omvat, zal geen nieuwe supermarkten toelaten op zijn grondgebied. Momenteel kunnen de inwoners terecht in 25 grootwarenhuizen, waar ze volgens een studie 80% van hun dagelijkse voeding aankopen.

 

Dat is echter te veel, vinden de lokale besturen: met een ban op nieuwe supermarken én op uitbreidingen van bestaande vestigingen hoopt de stadsregio zijn lokale handelaars meer kansen te bieden. Reeds vergunde bouw- of uitbreidingsprojecten blijven van de maatregel gespaard, wat goed nieuws is voor de geplande vestiging van Albert Heijn op Turnova en voor de verhuisplannen van Delhaize in Vosselaar. Ook komt er een overgangsperiode van vier maanden voor wie nog snel zijn winkeloppervlakte (met maximaal 399 m²) wil uitbreiden.

 

Beroep aantekenen tegen de maatregel op provinciaal niveau heeft weinig kans op slagen, menen de lokale besturen: “Met de maatregel vullen we het kernversterkend beleid van de provincie concreet in,” zo klinkt het bij Eric Vos, burgemeester van Turnhout. “De studie waarop we de maatregel baseren, kwam er overigens ook op initiatief van het provinciebestuur."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

Fox & Cie opent 17e speelgoedwinkel in Doornik

21/06/2018

De Waalse speelgoedketen Fox & Cie heeft haar zeventiende vestiging geopend in het Doornikse winkelcentrum Les Bastions. "Welke crisis in de speelgoedmarkt?", vraagt de keten zich af.

Tom&Co heeft 100 Franse locaties op het oog

21/06/2018

De Belgische dierenspeciaalzaak Tom&Co zet zijn opmars verder op de Franse markt. Zopas opende de 25ste winkel in Nantes, volgens een nieuw concept. Dit jaar zullen er nog zeven vestigingen volgen bij onze zuiderburen.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Speelgoedketen La Grande Récré geeft België op

20/06/2018

De Franse retailer La Grande Récré ondervindt zware financiële problemen en wil zich concentreren op de thuismarkt. De Belgische tak legt volgende maandag de boeken neer: 16 winkels sluiten, 95 jobs gaan verloren.