Supermarkten aan de ketting in Stadsregio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout

Supermarkten aan de ketting in regio Turnhout
Shutterstock

Grootwarenhuizen kunnen niet langer uitbreiden of nieuwe filialen openen in de stadsregio Turnhout. De maatregel moet de lokale handel in Turnhout, Vosselaar, Beerse en Oud-Turnhout een duwtje in de rug geven.

Lokale handel stimuleren

De stadsregio Turnhout, die sinds 1999 de gemeenten Turnhout, Oud-Turnhout, Vosselaar en Beerse omvat, zal geen nieuwe supermarkten toelaten op zijn grondgebied. Momenteel kunnen de inwoners terecht in 25 grootwarenhuizen, waar ze volgens een studie 80% van hun dagelijkse voeding aankopen.

 

Dat is echter te veel, vinden de lokale besturen: met een ban op nieuwe supermarken én op uitbreidingen van bestaande vestigingen hoopt de stadsregio zijn lokale handelaars meer kansen te bieden. Reeds vergunde bouw- of uitbreidingsprojecten blijven van de maatregel gespaard, wat goed nieuws is voor de geplande vestiging van Albert Heijn op Turnova en voor de verhuisplannen van Delhaize in Vosselaar. Ook komt er een overgangsperiode van vier maanden voor wie nog snel zijn winkeloppervlakte (met maximaal 399 m²) wil uitbreiden.

 

Beroep aantekenen tegen de maatregel op provinciaal niveau heeft weinig kans op slagen, menen de lokale besturen: “Met de maatregel vullen we het kernversterkend beleid van de provincie concreet in,” zo klinkt het bij Eric Vos, burgemeester van Turnhout. “De studie waarop we de maatregel baseren, kwam er overigens ook op initiatief van het provinciebestuur."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Back to top