Ahold Delhaize neemt 500 robots aan in de VS

Ahold Delhaize zet in de Verenigde Staten 500 robots aan het werk: bij de buurtsupermarkten Giant, Martin’s en Stop & Shop gaat een robot met de naam Marty de vloeren controleren op valgevaar en de rekken scannen op foute prijsetiketten of producten die uitverkocht zijn.

 

Robots tegen val- of glijgevaar

In 500 winkels van de drie formules gaat een robot genaamd Marty aan de slag. Hij scant de vloer in de winkel op lekken, plassen en vlekken, van uitgelopen drankverpakkingen tot omgevallen poeder of bulkproducten.

 

Vorig jaar werden de robots al in twee winkels getest, waar ze gebruikt werden om gevaren te identificeren, zoals lekkages van vloeistoffen, en daar ook over te rapporteren om corrigerende maatregelen mogelijk te maken. “Ze helpen in de winkels de risico’s te verminderen, maar helpen ook de medewerkers zodat ze meer tijd kunnen besteden aan het bedienen van en contact houden met klanten”, argumenteert Ahold Delhaize.

 

Signaleert problemen aan medewerkers

In alle 172 winkels van Giant zal binnenkort een robot met grote ogen te vinden zijn. "We zijn verheugd deel uit te maken van deze toonaangevende implementatie van volledig autonome robots die veiligheidsgegevens verzamelen tijdens het doorlopen van winkels," aldus Frederic McCoy, hoofd van de robotleverancier Jabil Retail. "Real-time gevarenwaarschuwingen stellen winkels in staat om incidenten zoals lekkages op te lossen en de werking te verbeteren."

 

Als er iets niet in orde is, roept Marty via de intercom van de supermarkt een winkelmedewerker van vlees en bloed op. Die moet het probleem dan oplossen, want daarvoor is de robot (nog) bevoegd en zonder armen ook bepaald niet uitgerust.

 

Ook voor prijscontroles en lege schappen

Uit de eerdere testen bleek evenwel dat Marty nog wel meer kan dan alleen de vloeren checken. Het is ook de bedoeling dat de robots op termijn als er ergens lege schappen zijn onmiddellijk een medewerker gaat vragen om die aan te vullen. De robots horen ook de prijstags in de winkels te scannen en te controleren of deze kloppen met de kassaprijzen. 

 

Ahold Delhaize rept hier evenwel met geen woord over, wellicht omdat de robots voor die taken nog niet klaar zijn - maar mogelijk ook om het winkelpersoneel niet te alarmeren. De uitrol van de robots is nu aan de gang en zal nog de eerste helft van 2019 duren. Andere Ahold Delhaize-ketens in de VS blijven ondertussen zelf ook experimenteren met autonome robots in een aantal geselecteerde winkels.