Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei | RetailDetail

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei

Biologische supermarkt Sequoia bouwt aan duurzame groei
Foto's: Sequoia

Bio-pionier Sequoia werkt geduldig aan verdere expansie: één bijkomende winkel per jaar is de ambitie. De teller staat voorlopig op zes. Ook opent de retailer binnenkort een nieuwe food-webshop. 

Winkels en webshop

In 2016 was de bio-winkelketen goed voor een omzet van 15 miljoen euro, dit jaar streeft Sequoia naar 17 miljoen euro. Die mooie groei moet komen van het openen van nieuwe verkooppunten, vertellen adjunct-directeur Nicolas Dhaene (verantwoordelijk voor ontwikkeling en financiën) en marketingverantwoordelijke Laurent Verheylesonne aan RetailDetail Food. 

 

De specialist in biologische producten gaat daarbij niet overhaast te werk: “We willen elk jaar een winkel openen. Niet meer, niet minder. We hebben er jaren over gedaan om onze wortels stevig te verankeren en we hebben hard gewerkt aan een solide stam waarop we verder kunnen bouwen. De sterke takken zullen vanzelf groeien, als de tijd er rijp voor is. We willen graag de duurzaamste zijn, naar het evenbeeld van de sequoiaboom die erin slaagt om zelfs natuurrampen te overleven.”
 

40% is vers

Het gemiddelde assortiment van een Sequoia-winkel omvat ongeveer 10.000 producten. Blikvanger is de versafdeling: de verkoop van fruit, groenten en zuivel is goed voor 40% van de omzet. Op dit moment werkt Sequoia achter de schermen aan een nieuwe website met een online boetiek waar de klanten zo'n 3.000 producten (inclusief versproducten) zullen kunnen kopen. Tot op vandaag beperkt Sequoia zich online immers tot non-food, verzorging en supplementen. “We voorzien een afhaalpunt, maar we kunnen ook aan huis leveren, overal in Europa.”

 

Oprichter Jean-Luc Govaerts ging met Sequoia al in 1988 van start in Ukkel. Een echte pionier dus. Wat later volgde een tweede vestiging in Stokkel (Sint-Pieters-Woluwe). In 2007 liet Govaerts zijn aandelen over aan drie vennoten: Corinne Dumont, Vincent Muylle en Brigitte Bruyninckx. In 2010 zette Sequoia zijn groei verder met de opening van een conceptwinkel van 890 m², het dubbele van de eerste twee winkels. Het nieuwe concept introduceerde een traiteurkeuken die huisbereide en 100% biogerechten klaarmaakt voor alle winkels. In 2014 opende er een vierde winkel in Waver en in 2016 openden er winkels in Enghien (overname van BioCorner's) en Watermaal-Bosvoorde. In totaal heeft Sequoia op dit moment dus zes winkels, allemaal geïntegreerd. 

 

Een uitgebreide reportage over Sequoia lees je in RetailDetail Food #19.

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Spar wil nu ook voet op Griekse bodem

19/03/2018

Spar International heeft zijn zinnen gezet op Griekenland als het volgende land om de voedingsmarkt te veroveren. Spar Hellas zal samenwerken met Asteras en Mesis om binnen de vier jaar meer dan 500 winkels op te zetten.

Dr. Oetker koopt de helft van Freixenet

19/03/2018

Henkell, de drankdivisie van Dr. Oetker, haalt net iets meer dan de helft van de aandelen binnen van cavamerk Freixenet. Na twee jaar onderhandelen is de deal eindelijk rond, al wordt de Duitse voedingsreus geen alleenheerser bij Freixenet.

Picnic bevestigt komst naar Duitsland

19/03/2018

Voor het weekend waren er geruchten opgedoken dat de Nederlandse online supermarkt Picnic testen uitvoerde in Duitsland. Dat nieuws is nu bevestigd door medeoprichter Michiel Muller.

Online supermarkt Picnic naar Duitsland?

16/03/2018

Het lijkt erop dat de Nederlandse websupermarkt Picnic nu ook in het Duitse Noordrijn-Westfalen de markt verkent. Het bedrijf, dat mogelijk kansen ziet in de voorlopig weinig bevochten Duitse regio, wil nog niet reageren op de geruchten.

Filet Pur: Een zwart gat van ongeziene proporties

16/03/2018

Ondanks hun streven naar almaar goedkoper vlees zijn onze supermarkten door de band schandalig duur, leerden we afgelopen week. Zit daar enige logica achter? Lees het onthullende weekoverzicht van RetailDetail Food!

Deze innovaties verschijnen bij Delhaize in de schappen

16/03/2018

Gemak, gezondheid en smaak: dat zijn de drie assen voor productontwikkeling bij Delhaize. De retailer presenteerde deze week een vijftigtal primeurs aan zijn winkelmanagers en zelfstandige uitbaters.

Back to top