Carrefour trekt zich terug uit 11 landen in Midden-Oosten en Noord-Afrika

Carrefour trekt zich terug uit 11 landen in Midden-Oosten en Noord-Afrika

De Franse supermarktketen Carrefour heeft zijn belang van 25% verkocht in een joint venture die actief is in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië. De verkoop levert de Franse distributeur 530 miljoen euro op.

90 vestigingen in 11 landen

Carrefour heeft zijn resterende belang in de joint venture Majid Al Futtaim Hypermarkets verkocht aan zijn regionale partner Makid Al Futtaim Holding. De Franse distributeur en MAF Holding waren al sinds 1995 partners en baatten samen 50 hypermarkten en 44 supermarkten uit in 11 landen in het Midden-Oosten, Noord-Afrika en Centraal-Azië.

 

Toch worden de banden tussen beide spelers niet volledig doorgeknipt: het exclusieve franchisepartnership werd bevestigd tot 2025 en wordt zelfs uitgebreid naar andere landen en andere formats, klinkt het in Boulogne-Billancourt.

 

(Ex-)partner groeit terwijl Carrefour krimpt

MAF Holding koestert grootse expansieplannen: de holding zou naar verluidt ook interesse hebben in Egyptes grootste supermarktketen, die momenteel nog eigendom is van de familieholding Mansour Group. En dat terwijl Carrefour-topman Georges Plassat net bezig is om zijn groep te laten terugplooien op de kernmarkten waar Carrefour het sterkst staat, teneinde de groep er financieel weer bovenop te helpen.

 

Volgens persagentschap Reuters zou MAF Holding de overname financieren via een uitgifte van een zogeheten "hybride" obligatie, die schulden en aandelen combineert.

Tags: