Delhaize geeft plannen voor Sint-Annakerk vrij

Delhaize geeft plannen voor Sint-Annakerk vrij
Delhaize

Gisteren heeft Delhaize zijn plannen voor de Gentse Sint-Annakerk voorgesteld, met in het midden een markthal en een restaurant in het koor. De voorziene appartementen naast de kerk komen er niet, zodat het zicht op de kerk blijft bestaan.

 

Geen gewone supermarkt

In de kerk komt alvast geen klassieke supermarkt met rekken en koelkasten: naast de markthal en het restaurant komt er vooraan ook een wijnbar. Het restaurant en de hal zullen van elkaar afgesloten zijn door een grote glazen wand. Het inkomgedeelte van de kerk blijft ook toegankelijk voor niet-klanten.

 

In de oorspronkelijke plannen wou Delhaize appartementen bouwen naast de kerk, maar die komen er op vraag van het stadsbestuur uiteindelijk niet. Wel zal er een buurtparkje aangelegd worden. Verder krijgt het restaurant een terras en aan de linkerkant komt een technische zone voor de keuken en een leverzone.

 

Delhaize zal de voorgevel van de kerk restaureren en de binnenmuren van de kerk en de kunstwerken beschermen met plinten. Daarachter zullen de nutsvoorzieningen weggewerkt worden. De restauratiekosten worden geschat op 5 à 6 miljoen en worden gedragen door de supermarktketen. Die kan er mogelijk wel een deel van recupereren via erfgoedsubsidies uit Vlaanderen. Delhaize hoopt dat alles klaar is tegen eind 2022.

 

Kritiek

Actiegroep SOS Sint-Anna is niet blij met de officiële plannen: "Het prachtige schrijnwerk wordt weggestoken achter valse wanden, de vloer wordt bedekt. Iedereen moet dat net met eigen ogen kunnen zien. Beschermen, maar wegmoffelen heeft geen zin. Verder probeert men ons te paaien met een buurttuin en de bescherming van het orgel, maar geloofwaardig is dat niet", zegt woordvoerder Paul Van Houtte in HLN.