Tegen 2020 wil Delhaize de helft van haar onverkochte voedingsproducten kunnen schenken aan sociale verenigingen. Daarmee zet de supermarktketen een tandje bij in de strijd tegen voedselverspilling.
Dagelijks 150 maaltijden per supermarkt
Al meer dan 26 jaar werkt Delhaize samen met de Voedselbanken en andere verenigingen om onverkochte voedingswaren te herverdelen onder wie ze het hardst nodig heeft. Sinds 2012 ligt de focus op ‘lokaal’ en ‘vers’: lokale organisaties kunnen bij de supermarktketen terecht voor onverkocht vers brood, verse producten in snelverkoop en droge voeding waarvan de houdbaarheidsdatum bijna is overschreden.
Vijf jaar na datum maakt Delhaize de balans op, samen met de 200 verenigingen die in meer dan 500 Delhaizewinkels in België en Luxemburg de strijd tegen voedselverspilling aangaan. Delhaize schat dat de deelnemende supermarkten elk voor zo’n 150 maaltijden per dag zorgen, goed voor 7 miljoen maaltijden op 5 jaar tijd die het bedrijf wegschenkt aan wie de hulp goed kan gebruiken. En dat aantal loopt op: 15,1% van de bevolking leeft vandaag onder de armoedegrens in België. Vorig jaar alleen al klopten 144.000 mensen aan bij de Voedselbanken voor voedselpakketten en maaltijden.
Verspilling halveren
Bijna de helft van de producten die Delhaize schenkt aan liefdadigheidsorganisaties zijn fruit en groenten, een cijfer dat jaarlijks stijgt en bemoedigend is, want ook wie krap bij kas zit moet toegang hebben tot gezonde voeding. Brood, vleesproducten en bereide maaltijden blijven populair; het laatste jaar blijken ook zuivelproducten aan een opmars bezig.
Alle producten recupereren is in de praktijk zeer moeilijk, klinkt het bij Delhaize: verse producten zijn slechts beperkt houdbaar en moeten tijdig de doelgroepen bereiken. Veel is daarbij afhankelijk van de logistieke capaciteit en de stockagemogelijkheden van de verschillende verenigingen. Met voortdurende procesverbeteringen en nieuwe samenwerkingen hoopt de supermarktketen alvast tegen 2020 de helft van de onverkochte producten een nieuwe bestemming te geven. Zo hoopt Delhaize bij te dragen tot de doelstellingen voor duurzame ontwikkeling van de Verenigde Naties: tegen 2030 het voedselverlies per capita halveren.