Le Pain Quotidien krijgt 21 miljoen euro extra zakgeld

Foto: StockphotoVideo / Shutterstock.com

Le Pain Quotidien krijgt nog eens 21 miljoen euro groeigeld toegestopt van zijn aandeelhouders. Zo moet de bakkerijketen uit de rode cijfers geraken en internationaal doorgroeien.

 

Ruim 30 miljoen euro kapitaal

Na de aankondiging van verliescijfers vorig boekjaar en het nieuws dat Le Pain Quotidien in zijn vierde kwartaal de afspraken met de banken had overtreden, zat een kapitaalverhoging eraan te komen. De aandeelhouders, waaronder AB InBev-familie de Spoelberch, AS Adventure-oprichter Emiel Lathouwers en nog tal van andere Belgische ondernemers, pompen nu inderdaad 21 miljoen euro extra middelen in de horecaformule

 

Concreet werd het kapitaal van LPQ Licensing, de vennootschap boven Le Pain Quotidien, met 21 miljoen euro verhoogd. Daarbovenop zijn nog eens een deel van de aandeelhoudersleningen, ter waarde van 11,3 miljoen dollar (10 miljoen euro), omgezet in aandelen, weet De Tijd.

 

Dure directiewissel

De kapitaalinjectie moet het voor Le Pain Quotidien mogelijk maken om te investeren in verdere groei, zoals dat ook voorzien is in het groeiplan van nieuwe CEO Jerry Gamez. Die Amerikaan, die zijn strepen eerder verdiende bij Burger King, wil de keten internationaal als een luxeformule positioneren, met vestigingen op dure locaties zoals Central Park in New York. Ook investeert hij in logistiek.

 

De directiewissel zou niettemin een van de voornaamste oorzaken zijn voor de rode cijfers in het voorbije boekjaar: de nettowinst kelderde van 4,2 miljoen dollar (3,7 miljoen euro) boven de streep tot 6,6 miljoen dollar (5,9 miljoen euro) onder nul in het boekjaar 2017. Voor de vervanging van de directie moest toen weliswaar 2,2 miljoen dollar (1,9 miljoen euro) worden uitgetrokken. Begin vorig jaar stopten de aandeelhouders daarom ook al eens 10,5 miljoen euro groeigeld toe.