Nederlandse supermarktketen verkoopt zonder toestemming Westvleteren | RetailDetail

Nederlandse supermarktketen verkoopt zonder toestemming Westvleteren

Nederlandse supermarktketen verkoopt zonder toestemming Westvleteren
Shutterstock

Nederlandse bierfanaten konden gisteren bij de Nederlandse supermarktketen Jan Linders de Belgische trappist Westvleteren verkrijgen. Dat gebeurde echter zonder toestemming van de abdij.

 

Maximaal twee flesjes

Jan Linders zei op de website enkel gisteren 7.200 flesjes van de bekende trappist aan te bieden, waarbij klanten maximaal twee flesjes konden kopen. Westvleteren wordt slechts beperkt gebrouwen en aan de Sint-Sixtus-Abdij in Westvleteren zijn soms lange wachtrijen te vinden wanneer de trappist aan het grote publiek wordt aangeboden. De Nederlandse supermarktketen hoopte ongetwijfeld eenzelfde effect te creëren.

 

De paters van de abdij hebben echter geen toestemming gegeven voor de online verkoop. "Wij hebben het nieuws via de media vernomen, en zijn enorm geschrokken. We betreuren dat dit zo gebeurt, dit strookt niet met de waarden en visie van onze gemeenschap", laat een woordvoerder van de abdij weten aan VRT NWS.

 

“Woekerprijzen”

De paters hebben ook geen idee hoe Jan Linders aan zo’n grote hoeveelheid van het bier is gekomen. Kopers die aan de abdij het bier kopen, mogen immers maximaal twee kratten kopen en ze mogen de flesjes ook niet doorverkopen. “We zijn hier dan ook zeer ongelukkig mee”, zegt broeder Godfried aan Het Nieuwsblad. “Het kan niet anders of die Nederlanders zijn met 150 auto’s naar hier gekomen. Om nog te zwijgen van hun woekerprijzen.” Jan Linders verkoopt de flesjes aan 9,95 euro, een veelvoud van de prijs aan de abdij.

 

Bij Jan Linders willen ze niet zeggen hoe ze aan het bier zijn geraakt. “We werken daarvoor met enkele partners”, klinkt het bij woordvoerster Gineke Wilms. “Daardoor ligt de prijs ook hoger, want ook zij willen er natuurlijk iets aan verdienen. We verdienen hier zelf niets op. Het is echt een cadeautje voor onze klanten. Als je online kijkt, zie je dat we niet de enige zijn”, zegt Wilms. “We hebben wel alle begrip voor het standpunt van de broeders.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top