Liefst 44% van de Belgen consumeert bewust minder vlees dan vorig jaar. Ze doen dit vooral voor hun gezondheid, maar ook steeds meer voor dierenwelzijn, blijkt uit een enquête van EVA.
Dierenwelzijn en gezondheid als motivatie
16% van de Belgen eet regelmatig vegetarisch, concludeert vegetariërsvereniging vzw EVA uit een online enquête bij duizend Belgen van 18 jaar of ouder. Van de respondenten zegt 7% nooit vlees te eten, terwijl ook nog eens 9% flexitariër is. Dat laatste betekent dat iemand minstens drie keer per week vegetarisch eet. Vegetarische voeding is vooral populair bij de jongeren: in de leeftijdscategorie 35-54 is nog 3,5% vegetariër, terwijl amper 2% van de 55-plussers zich vegetariër noemt.
Als beweegreden om komt vooral dierenwelzijn naar voren bij vegetariërs en veganisten. Het milieu komt op de tweede plaats en gezondheid op de derde. Wie zich niet vegetariër of veganist noemt, maar wel gewoon minder vlees eet, doet dan weer hoofdzakelijk voor de gezondheid. Maar opvallend: ook voor hen scoort dierenwelzijn hoger dan twee jaar geleden. “Gezondheid blijft de belangrijkste motivatie. Maar dierenwelzijn staat nu op de tweede plaats, terwijl het milieu gezakt is naar de derde plaats”, aldus EVA in een persbericht.
EVA voert momenteel in samenwerking met BE Vegan een nieuwe campagne ‘Try Vegan’, om mensen te helpen meer plantaardig te eten. Er zouden al zo’n 5.000 Vlaamse deelnemers zijn aan het begeleidingsprogramma, dat bekende Vlamingen als Clara Cleymans, Wannes Cappelle en An Lemmens als ambassadeurs kon strikken.