Stakingen bij Makro zaterdag “onverwacht”

Gevel van winkel van cash&carry retailer Makro
Foto: Grand Warszawski / Shutterstock.com

De Makro-winkels van Machelen en Deurne bleven zaterdag dicht door stakingen. Tot ieders verrassing, want de vakbonden hadden niet tot actie opgeroepen. Nu zijn wel alle winkels open.

 

Donderdag overleg met directie

Zaterdag hielden de winkels van Makro in Deurne en Machelen de deuren onverwacht dicht. Het personeel legde het werk neer uit onvrede met de besparingsplannen van de directie: de contracten van tot 200 tijdelijke medewerkers worden niet verlengd en de directie wil onder meer sterker inzetten op zelfscankassa’s. “Ik heb zaterdag in Deurne niet één werkwillige gezien”, zegt BBTK-vakbondssecretaris Erik Dirkx aan Gazet van Antwerpen. Hij wijst erop dat de ontslagronde zo’n vijfde van alle werknemers in Deurne zou treffen.


De stakingen van afgelopen weekend waren evenwel lokale initiatieven, want de overkoepelende vakbonden hadden niet tot acties opgeroepen. Komende donderdag is er een overleg met de directie gepland, een uitnodiging waarop de drie vakbondsfracties zijn ingegaan, aldus Belgisch Makro-topman Vincent Nolf tegenover VRT: “Er is dialoog. We zijn verbaasd dat er twee vestigingen gesloten zijn.” Maandag zouden alle winkels wel weer gewoon open zijn, bevestigen de vakbonden aan SudInfo.

 

Verlies ondanks omzetgroei

Het ongenoegen van de vakbonden komt vooral omdat er geen overleg op voorhand is geweest over de maatregelen. Nolf wijst echter op de te hoge kostenstructuur bij de warenhuisketen: ondanks een 20 tot 40% hogere omzet tijdens de coronacrisis, bleef de keten in België verlieslatend. “We komen van jaren dat we telkens 10% achteruitgingen. Dat hebben we kunnen stoppen. Maar onze kosten zijn nog die van de periode van veel hogere omzetten”, zegt de CEO.


Vorig jaar eindigde de Belgische tak met een verlies van 65 miljoen euro en ondertussen heeft de Duitse moederholding meer dan 350 miljoen moeten bijpassen voor de zes vestigingen in ons land. De reorganisatie zal volgens Nolf over een jaar worden gespreid en er komen ook maatregelen om de werkdruk te verminderen.