Taco Bell al weg uit Nederland

Consternatie in de Nederlandse winkelstraten: amper anderhalf jaar na de grootse introductie van Taco Bell in Nederland gaan alle restaurants zonder boe of ba dicht. Er was sprake van een geplande verdere uitrol, maar die komt er duidelijk niet. 

 

Doel was ruim 20 Nederlandse Taco Bells

De Amerikaanse tex-mexketen kwam nochtans vorig jaar met veel bombarie Nederland binnengerold. Onder leiding van een franchisenemer, Andrew Stewart, opende in maart de eerste vestiging in het centrum van Eindhoven. Het moest het startschot worden van een nationale expansie tot meer dan twintig fastfoodrestaurants in de komende vier jaar. “We kijken ernaar uit om Nederland te laten genieten van onze gedurfde smaken en verse ingrediënten”, zei Stewart daar toen over. “We hebben al een trouwe groep van fans in dit land en we zien daarom een grote kans voor Taco Bell.”

 

De poging is nu echter bij drie vestigingen, in Eindhoven, Tilburg en Breda, gestrand. Reden zou een managementherstructurering van de franchisenemer zijn, aldus Eindhovens Dagblad. Die is dan wel erg plots doorgevoerd, want begin november liet Taco Bell in Nederland nog weten op zoek te zijn naar een nieuwe manager voor het Eindhovense restaurant.

 

Taco Mundo pikt de draad op

Concurrent Taco Mundo is alvast geïnteresseerd om de gesloten vestigingen over te nemen. De Nederlandse, maar Mexicaans geïnspireerde fastfoodformule hoopt de restaurant zo snel mogelijk weer te kunnen openen. Taco Mundo heeft immers fikse expansieplannen: in 2019 wil de keten nog een tiental nieuwe vestigingen openen in Nederland, op eigen kracht of via overnames.

 

Vandaag heeft Taco Mundo 25 tex-mexrestaurants in Nederland. De keten zegt daarmee marktleider te zijn in het segment ‘Mexicaans-casual’. Taco Bell heeft zelf ruim 7000 restaurants, waarvan zo’n 400 buiten de Amerikaanse thuismarkt. De Amerikanen hebben als doel tegen 2022 9000 restaurants en een merkwaarde van 15 miljard dollar te hebben.