Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel” | RetailDetail

Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”

Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”
Shutterstock

Uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat enkele hespen die in supermarkten worden verkocht te veel opvulsel bevatten en niet voldoen aan de wettelijke eisen voor gekookte ham.

 

Te lage kwaliteitsnormen

Test-Aankoop testte 34 producten van verschillende supermarkten en vond daarbij een aantal problemen. Bij tien producten lag het vleespercentage lager dan 95% en bij eentje was het vleespercentage zelfs maar 72%. Bij acht producten werd het vleespercentage niet op de verpakking vermeld. Drie van de goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nog moeilijk konden gedefinieerd worden als ham.

 

Zo voldeden de achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten niet aan de Belgische wetgeving. Dat is ook niet verplicht, omdat ze worden ingevoerd vanuit Nederland en Frankrijk. Test-Aankoop raadt de consument aan om goed te letten op de ingrediënten bij vlees en vooral in de gaten te houden hoeveel water, zetmeel en gelatine er wordt gebruikt, omdat die ingrediënten vooral dienen als opvulsel.

 

Test-Aankoop wil daarom dat er eengemaakte Europese kwaliteitsnormen komen, maar klaagt dat de kwaliteitsnormen in België integendeel worden verlaagd. Dat was onlangs nog het geval bij de aanpassing van het KB voor mayonaise. "Ook het KB betreffende ham zit in de pijplijn en eenzelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt hier verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument", stelt de consumentenorganisatie volgens VRT NWS.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nieuw commercieel plan moet Makro reanimeren

18/06/2018

Met een professioneel assortiment en grote verpakkingen wil Makro meer consumenten vaker tot kopen verleiden. De retailer gaat ook lokale klanten beter bedienen. Maar de klok tikt: al eind 2019 moet de ommekeer zichtbaar zijn.  

Toch geen royale vertrekpremie voor ex-topman Carrefour

18/06/2018

Georges Plassat, de voormalige CEO van Carrefour, ziet af van de royale vertrekregeling die voor hem was voorzien. Hij doet dat onder druk van de publieke opinie.

Online supermarkt Wink.be stopt ermee

18/06/2018

De groep Louis Delhaize trekt de stekker uit zijn webshop Wink.be. De specialist voor online boodschappen kreeg sinds de start in 2013 nooit uitzicht op rentabiliteit.

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!