Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel” | RetailDetail

Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”

Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”
Shutterstock

Uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat enkele hespen die in supermarkten worden verkocht te veel opvulsel bevatten en niet voldoen aan de wettelijke eisen voor gekookte ham.

 

Te lage kwaliteitsnormen

Test-Aankoop testte 34 producten van verschillende supermarkten en vond daarbij een aantal problemen. Bij tien producten lag het vleespercentage lager dan 95% en bij eentje was het vleespercentage zelfs maar 72%. Bij acht producten werd het vleespercentage niet op de verpakking vermeld. Drie van de goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nog moeilijk konden gedefinieerd worden als ham.

 

Zo voldeden de achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten niet aan de Belgische wetgeving. Dat is ook niet verplicht, omdat ze worden ingevoerd vanuit Nederland en Frankrijk. Test-Aankoop raadt de consument aan om goed te letten op de ingrediënten bij vlees en vooral in de gaten te houden hoeveel water, zetmeel en gelatine er wordt gebruikt, omdat die ingrediënten vooral dienen als opvulsel.

 

Test-Aankoop wil daarom dat er eengemaakte Europese kwaliteitsnormen komen, maar klaagt dat de kwaliteitsnormen in België integendeel worden verlaagd. Dat was onlangs nog het geval bij de aanpassing van het KB voor mayonaise. "Ook het KB betreffende ham zit in de pijplijn en eenzelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt hier verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument", stelt de consumentenorganisatie volgens VRT NWS.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Jumbo maakt werk van vastgoed in België

23/03/2018

Dat Jumbo zijn oog heeft laten vallen op België is al lang geen geheim meer. Nu heeft de Nederlandse supermarktketen een vacature openstaan voor een persoon die kan helpen met de zoektocht naar gepaste locaties.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Spadel groeit dankzij Bulgaarse overname

23/03/2018

Drankenproducent Spadel is vorig jaar fors gegroeid, maar dat was vrijwel enkel te danken aan de overname van het Bulgaarse Devin. Wordt dat niet in rekening genomen, dan was er nog amper sprake van groei.

Veranderingen op til bij Whole Foods

23/03/2018

De overname van Whole Foods door Amazon begint stilaan een aantal veranderingen op te leveren bij de supermarktketen. Zo wil Amazon het Prime-systeem doortrekken naar de winkels. Ondertussen verdwijnen er ook heel wat leidinggevenden bij het bedrijf.

Carrefour toont allergenen in app

22/03/2018

Carrefour heeft een extra functie toegevoegd aan zijn app: gebruikers kunnen voortaan producten scannen om meer informatie te krijgen over allergenen, zodat ze beter kunnen inschatten of er mogelijk problemen mee zijn.

Geen fusie tussen veilingen BelOrta en Coöperatie Hoogstraten

21/03/2018

Er komt voorlopig geen fusie tussen de veilingen van BelOrta en Hoogstraten. Een jaar geleden waren daar gesprekken rond opgestart, maar nu maken de twee bedrijven duidelijk dat het plan alvast voorlopig in de koelkast verdwijnt.

Back to top