Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”

Test-Aankoop: “sommige hespen bevatten te veel opvulsel”

Uit een onderzoek van consumentenorganisatie Test-Aankoop blijkt dat enkele hespen die in supermarkten worden verkocht te veel opvulsel bevatten en niet voldoen aan de wettelijke eisen voor gekookte ham.

 

Te lage kwaliteitsnormen

Test-Aankoop testte 34 producten van verschillende supermarkten en vond daarbij een aantal problemen. Bij tien producten lag het vleespercentage lager dan 95% en bij eentje was het vleespercentage zelfs maar 72%. Bij acht producten werd het vleespercentage niet op de verpakking vermeld. Drie van de goedkopere producten bevatten te veel vocht en te weinig vleeseiwit, waardoor ze nog moeilijk konden gedefinieerd worden als ham.

 

Zo voldeden de achterham van Albert Heijn en de ham zonder zwoerd van Witte Producten niet aan de Belgische wetgeving. Dat is ook niet verplicht, omdat ze worden ingevoerd vanuit Nederland en Frankrijk. Test-Aankoop raadt de consument aan om goed te letten op de ingrediënten bij vlees en vooral in de gaten te houden hoeveel water, zetmeel en gelatine er wordt gebruikt, omdat die ingrediënten vooral dienen als opvulsel.

 

Test-Aankoop wil daarom dat er eengemaakte Europese kwaliteitsnormen komen, maar klaagt dat de kwaliteitsnormen in België integendeel worden verlaagd. Dat was onlangs nog het geval bij de aanpassing van het KB voor mayonaise. "Ook het KB betreffende ham zit in de pijplijn en eenzelfde resultaat, afzwakking van de kwaliteitsvereisten, wordt hier verwacht. Blijkbaar is de minister meer begaan met de economie dan met de consument", stelt de consumentenorganisatie volgens VRT NWS.