Vandeboer.be wil supermarkten uitschakelen in de Kempen

Vandeboer.be wil supermarkten uitschakelen in de Kempen

Met Vandeboer.be ziet een nieuw korteketen-initiatief in de Kempen het daglicht. Het platform, opgericht in Balen, laat consumenten rechtstreeks bestellen bij een vijftiental landbouwers uit de regio.

 

“Om de supermarkten uit te schakelen”

Het platform wil de keten tussen de landbouwer-producent en de consument zo kort mogelijk maken. Oprichters Stijn Frans en Noor Op de Beeck willen met hun onlineplatform “de producent rechtstreeks laten leveren aan de consument via hoevewinkels”, vertellen ze aan Made in Kempen.

 

“De bedoeling van heel het systeem is om de supermarkten uit te schakelen”, legt Op de Beeck uit. Er is acht maanden aan het platform gewerkt en vandaag kunnen consumenten er bestellen bij een 15-tal lokale producenten uit de Kempen. Momenteel zijn er vier afhaalpunten, waar mensen hun bestellingen – op een vooraf meegedeeld tijdstip – kunnen ophalen en nog betalen.

 

“Snel grotere volumes”

Per afhaalpunt verschilt het aanbod weliswaar: niet elke deelnemende boer levert in elke hoevewinkel. De beschikbare afhaalpunten bevinden zich tot nu toe in Olmen, in Geel en in Retie, maar de oprichters willen snel extra afhaalpunten aanbieden. “De uitdaging bestaat er nu in eerste instantie in om de bestellingen en leveringen vlot te laten verlopen. De boeren gaan hun bestellingen zelf leveren aan het afhaalpunt. Het doel is om snel grotere volumes te creëren”, aldus de initiatiefnemers.

 

Vandeboer.be hoopt zich ook buiten de Kempen te kunnen vestigen en wil in eerste instantie uitbreiden naar Limburg en Vlaams-Brabant. Het zoekt daarvoor nog zowel afhaalpunten als producenten. Participerende boeren dienen erkend te zijn door het FAVV.