Voedingsindustrie wil duurzaam groeien op maat van kleine KMO’s

Voedingsindustrie wil duurzaam groeien

Voedingsindustrie wil duurzaam groeien
Shutterstock

Fevia, de federatie van de Belgische voedingsindustrie, koppelt verdere groei aan 19 uitdagingen en 76 concrete initiatieven voor een duurzamere sector. KMO’s krijgen daarin een centrale plaats.  

Gerichte initiatieven voor kleinere KMO’s

In haar derde duurzaamheidsverslag maakt Fevia zich sterk dat groei in de voedingssector slechts kan als alle spelers, groot en klein, van duurzaamheid een centrale pijler in hun beleid maken. Die sterke ambities wil de sectorfederatie ook concreet maken met 76 initiatieven. Die worden gekoppeld aan negentien uitdagingen, die Fevia kristalliseerde uit de dialoog die de organisatie voert met alle stakeholders, valt te lezen in een persbericht: “Onze ambities gelden voor de gehele sector, maar elk bedrijf legt daarbij natuurlijk eigen accenten. We mogen niet uit het oog verliezen dat de voedingssector in België voor 95% bestaat uit kmo's met minder dan 50 werknemers. Ook die kleinere bedrijven willen we helpen met zeer concrete initiatieven voor een duurzamere ontwikkeling”, aldus Guido Vanherpe, voorzitter van het comité duurzame ontwikkeling van Fevia.

 

Voorzien in drie tot vijf opleidingsdagen per jaar, 20% minder afval produceren, het waterverbuik met 15% terugdringen: het zijn slechts enkele streefdoelen die Fevia in concrete cijfers giet. Heel wat initiatieven helpen de bedrijven in ons land om ook daadwerkelijk hun stempel te drukken op een klimaat dat ten goede komt aan mens, maatschappij, planeet én welvaart.

 

Zo steunen initiatieven als het Convenant Evenwichtige Voeding of de Belgian Pledge de voedingsbedrijven om van de gezonde keuze ook de gemakkelijke keuze te maken. Een ander sprekend voorbeeld is de strijd tegen zwerfvuil, waaraan de verpakkende industrie jaarlijks zeventien miljoen euro bijdraagt via het initiatief De Mooimakers in Vlaanderen en BeWapp in Wallonië. Met deze en andere initiatieven hoopt Fevia de voedingsindustrie alvast een flink aantal stappen dichter te brengen bij een milieu-neutrale sector, met aandacht voor welzijn, faire handelspraktijken en stabiele tewerkstelling in binnen- en buitenland.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.