Webshop bol.com onder vuur wegens alcoholverkoop aan jongeren

Shutterstock.com

Ook wie niet meerderjarig is, kan eenvoudig alcohol bestellen op bol.com. De leeftijdscontrole faalt, zo blijkt. De retailer reageert geschrokken en wijst de bezorgers aan als verantwoordelijken voor de controle.

 

“Geschrokken en verrast”

De Nederlandse vlogger Sven van der Meulen bracht het probleem aan het licht: hij bestelde zes maal na elkaar verschillende soorten drank, van bier tot gedistilleerd. Bij de levering aan huis vroeg de bezorger slechts tweemaal naar de leeftijd: een vijftienjarig familielid kon zonder probleem flessen drank in ontvangst nemen, zegt hij aan het AD.

 

In een reactie zegt bol.com geschrokken en verrast te zijn. Het bedrijf heeft contact genomen met de leveranciers van de drank, namelijk Albert Heijn en slijterij Gall & Gall. Die hebben op hun beurt bezorgdienst Dynalogic op het matje geroepen. Bij de lancering van het alcoholaanbod in oktober benadrukte bol.com nog dat het zich ervan bewust was dat het verkopen van dranken een specialisme is. Ook erkende de retailer het belang van leeftijdscontrole.

 

Bol.com is lang niet de enige webshop die alcohol verkoopt en aan huis levert. Experts vinden het echter zorgelijk dat in de webshop de dranken gewoon tussen het speelgoed en de cadeauartikelen te vinden zijn: zo wordt de drempel om alcohol te bestellen wel erg laag. Hoe het bij andere gespecialiseerde webshops gesteld is met leeftijdscontrole, is overigens onduidelijk. Op de meeste websites van alcoholmerken of -verkopers volstaat het om eenvoudig met een click te bevestigen dat je meerderjarig bent, om toegang te krijgen. In Nederland gaan alvast stemmen op om alcoholverkoop via internet te verbieden.