Zes producten erkend als Vlaams traditioneel streekproduct

Zes producten erkend als Vlaams traditioneel streekproduct

Tijdens de tweede erkenningsronde van 2017 zijn zes streekproducten bekroond met het label Streekproduct.be. Dat erkent dat de producten een jarenlange traditie kennen en gezien worden als een streekeigen product in de regio.

Oostendse oester

De zes producten die het label hebben gekregen zijn de Adriaan Brouwertaart uit Oudenaarde, de Bakkemoezevlaai uit Limburg, de Gentse vlaai, de Geuteling uit de Vlaamse Ardennen, de Geraardsbergse mattentaart en de Oostendse oester.

 

Die laatste heeft er al een rumoerige geschiedenis opzitten. Zo waren er in de 18e eeuw al oesterkwekerijen in Oostende, maar eind 19e en begin 20e eeuw was de belangrijkste periode voor de oester. In 1973 werd echter tijdelijk gestopt met de oesterkweek in Oostende, maar in 1995 werd die opnieuw opgepikt. Momenteel is de Oostendse Spuikom de enige plaats in Vlaanderen die goedgekeurd is voor de oesterteelt.

 

Voor de lokale producenten is de erkenning als streekproduct goed nieuws, want die gaat meestal gepaard met een sterke stijging in de verkoop. Vooral buiten de eigen regio stijgt de vraag dankzij het label Streekproduct.be. Dat is mede te danken aan de gezamenlijke promotie die VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) voert voor alle streekproducten.

 

Naast de nieuw erkende producten zijn ook onder andere congolaiskes, zure ouwels, zwarte pensen, grondwitloof en Hasseltse speculaas al beloond met het label Streekproduct.be.