Asics mag retailers niet van marktplaatsen bannen

Asics mag retailers niet van marktplaatsen bannen

De Duitse concurrentiewaakhond heeft het Japanse sportschoenenmerk Asics verboden om zijn retailers nog langer te bannen van online marktplaatsen. Asics wilde niet dat zijn producten zo online verkocht werden "ter bescherming van het merk".

Te veel hinder voor verkopers

Asics had dat verbod opgelegd, omdat het zo wilde proberen om het imago van het merk te waarborgen: dat zou immers gedevalueerd worden als de schoenen op marktplaatsen werden verkocht. Ook Nike en Adidas doen dit in Duitsland en ook naar hen lopen onderzoeken. Adidas versoepelde wel al zijn beleid.

 

Naast het verkopen op marktplaatsen mogen verkopers het logo van het merk niet gebruiken om online reclame te maken en mochten de producten niet voorkomen op vergelijkingssites.

 

Het Duitse Bundeskartellamt is echter van mening dat de kleine en middelgrote verkopers veel hinder ondervinden van dat verbod en dat ze het verlies van online bereik niet ergens anders konden compenseren. Daarnaast zorgt het verbod voor oneerlijke prijsconcurrentie en is het een "de facto verbod op internethandel".

Tags: