Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

In het Verenigd Koninkrijk wordt een robot getest die al vanaf 2016 boodschappen tot aan je deur kan bezorgen. Starship, zo heet de robot, is ontwikkeld door twee oprichters van Skype.

Starship brengt boodschappen voor amper één pond

Krijgen we binnenkort onze boodschappen uit de supermarkt aan huis geleverd door een zelfrijdende robot? Wel als het van Ahti Heinla en Janus Friist, twee mede-oprichters van Skype afhangt. Zij ontwikkelden Starship, een gerobotiseerd karretje dat twee boodschappentassen tot bij de klant thuis brengt voor amper één pond. Via een app kan de klant het traject van de robot volgen en, bij aankomst, de koffer openen en er de bestelling uitnemen.

 

Eens de wijk in kaart gebracht, rijdt Starship voor 99% autonoom dankzij camera's, een gps, gyroscopen en voorgeïnstalleerde kaarten. Bij problemen neemt een operator van op afstand de besturing over. De robot rijdt op het voetpad, tegen een snelheid van 4 mijl per uur (wat ongevallen met andere voetgangers moet voorkomen).

 

Enkele Starship-prototypes worden momenteel uitgetest in Londen. De bedenkers hopen in het voorjaar van 2016 te starten met heuse pilootprojecten. Een van de eerste is gepland in de wijk Greenwich in East London. Starship moet snel uitgroeien tot een alternatief voor leveringen met drones, waar Amazon en sinds kort ook Walmart mee bezig zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Rocket Internet wil met Home24 naar de beurs

19/01/2018

Rocket Internet wil komende zomer zijn meubelwebwinkel Home24 naar de beurs brengen. De komende maanden zal er dan ook hard gewerkt worden aan het opkuisen van de cijfers van de webshop.

Carrefour gaat in zee met Showroomprivé

12/01/2018

Carrefour neemt een minderheidsbelang van 17% in flashsale-aanbieder Showroomprivé. De Franse supermarktgroep wil zo zijn digitale bereik en non-foodaandeel vergroten. Ex-aandeelhouder Conforama scheurt er wel flink de broek aan.

Bpost koopt Nederlandse verslogistieker Leen Menken

11/01/2018

Belgisch postbedrijf Bpost verstevigt zijn greep op de Nederlandse markt met de overname van Leen Menken, een logistiekverlener gespecialiseerd in vers en voeding. Onder meer HelloFresh en Bloomon doen beroep op het logistiekbedrijf.

Online meubelwinkel Flinders groeit naar 15 miljoen euro

04/01/2018

De omzet van online meubelverkoper Flinders, die ook een winkel heeft in Zaandam, heeft het voorbije boekjaar de grens van 15 miljoen euro doorbroken. Dat is een groei van 39 procent ten opzichte van een jaar eerder.

Amazon neemt startup Blink over

26/12/2017

Amazon heeft de Amerikaanse startup Blink overgenomen. Die begon in 2014 als een bedrijf dat via wifi verbonden bewakingscamera’s maakt, maar het lanceerde vorige week ook een deurbel met ingebouwde camera.

Belgische app wil duty-free winkelen eenvoudiger maken

26/12/2017

De Brusselse startup ZappTax wil met de hulp van een nieuwe app duty-free winkelen eenvoudiger maken voor niet-Europese consumenten, zodat die sneller de btw kunnen terugbetaald krijgen aan het einde van hun reis.

Back to top