Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

In het Verenigd Koninkrijk wordt een robot getest die al vanaf 2016 boodschappen tot aan je deur kan bezorgen. Starship, zo heet de robot, is ontwikkeld door twee oprichters van Skype.

Starship brengt boodschappen voor amper één pond

Krijgen we binnenkort onze boodschappen uit de supermarkt aan huis geleverd door een zelfrijdende robot? Wel als het van Ahti Heinla en Janus Friist, twee mede-oprichters van Skype afhangt. Zij ontwikkelden Starship, een gerobotiseerd karretje dat twee boodschappentassen tot bij de klant thuis brengt voor amper één pond. Via een app kan de klant het traject van de robot volgen en, bij aankomst, de koffer openen en er de bestelling uitnemen.

 

Eens de wijk in kaart gebracht, rijdt Starship voor 99% autonoom dankzij camera's, een gps, gyroscopen en voorgeïnstalleerde kaarten. Bij problemen neemt een operator van op afstand de besturing over. De robot rijdt op het voetpad, tegen een snelheid van 4 mijl per uur (wat ongevallen met andere voetgangers moet voorkomen).

 

Enkele Starship-prototypes worden momenteel uitgetest in Londen. De bedenkers hopen in het voorjaar van 2016 te starten met heuse pilootprojecten. Een van de eerste is gepland in de wijk Greenwich in East London. Starship moet snel uitgroeien tot een alternatief voor leveringen met drones, waar Amazon en sinds kort ook Walmart mee bezig zijn.

Tags: