Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’ | RetailDetail

Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

Oprichters Skype ontwikkelen ‘boodschappenrobot’

In het Verenigd Koninkrijk wordt een robot getest die al vanaf 2016 boodschappen tot aan je deur kan bezorgen. Starship, zo heet de robot, is ontwikkeld door twee oprichters van Skype.

Starship brengt boodschappen voor amper één pond

Krijgen we binnenkort onze boodschappen uit de supermarkt aan huis geleverd door een zelfrijdende robot? Wel als het van Ahti Heinla en Janus Friist, twee mede-oprichters van Skype afhangt. Zij ontwikkelden Starship, een gerobotiseerd karretje dat twee boodschappentassen tot bij de klant thuis brengt voor amper één pond. Via een app kan de klant het traject van de robot volgen en, bij aankomst, de koffer openen en er de bestelling uitnemen.

 

Eens de wijk in kaart gebracht, rijdt Starship voor 99% autonoom dankzij camera's, een gps, gyroscopen en voorgeïnstalleerde kaarten. Bij problemen neemt een operator van op afstand de besturing over. De robot rijdt op het voetpad, tegen een snelheid van 4 mijl per uur (wat ongevallen met andere voetgangers moet voorkomen).

 

Enkele Starship-prototypes worden momenteel uitgetest in Londen. De bedenkers hopen in het voorjaar van 2016 te starten met heuse pilootprojecten. Een van de eerste is gepland in de wijk Greenwich in East London. Starship moet snel uitgroeien tot een alternatief voor leveringen met drones, waar Amazon en sinds kort ook Walmart mee bezig zijn.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Ook Microsoft gaat voor kassaloze winkels

14/06/2018

Microsoft werkt aan eigen technologie die kassa’s en wachtrijen in winkels overbodig maakt. Het wil zo een bondgenoot voor de retailsector worden, vooral in de strijd tegen Amazon Go.

Tweedehandskledingplatform The Next Closet haalt 1 miljoen euro op

24/05/2018

The Next Closet, het Nederlandse webplatform voor tweedehandse designerkleding, heeft zopas ruim 1 miljoen euro ‘groeigeld’ opgehaald. Vers kapitaal dat onder meer de vandaag gelanceerde Belgische website moet financieren.

Amazon verbant klanten die teveel retourneren

24/05/2018

Amazon stelt paal en perk aan klanten die teveel retourneren of zich ‘misdragen’ volgens de retailer: wie te ver gaat, wordt verbannen. Tientallen klanten klagen op sociale media dat hun account eenzijdig is stopgezet.

LVMH pompt tientallen miljoenen in modezoekplatform Lyst

24/05/2018

LVMH, de Franse luxegroep onder leiding van Bernard Arnault, pompt nog eens tientallen miljoenen dollar in Lyst. Met het verse geld wil het zoekplatform voor luxemode zijn wereldwijde expansie versnellen.

Webwinkels klagen over Bpost

11/05/2018

De combinatie van een korte werkweek en een toevloed aan online bestellingen leidde ertoe dat Bpost duizenden pakjes te laat leverde bij de klanten. Enkele webshops, waaronder Smartphoto, eisen een schadevergoeding.

Unizo haalt uit naar Bol.com

11/05/2018

Zelfstandigenorganisatie Unizo beschuldigt Bol.com van oneerlijke praktijken: de webwinkel zou succesvolle producten van zijn marktplaats verwijderen om ze vervolgens zelf te verkopen. Maar Bol.com ontkent dat.