L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden | RetailDetail

L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden

L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden

De Raad van State heeft besloten dat het winkelcentrum L’Esplanade in Louvain-la-Neuve mag uitbreiden. Het verwerpt zo de klacht van de stad Waver, die bezorgd is over de impact van de uitbreiding op de eigen winkels.

50 procent meer winkeloppervlakte

Daarom had Waver aan de Raad van State gevraagd om de socio-economische vergunning voor de uitbreiding te vernietigen. Die uitbreiding zal ervoor zorgen dat L’Esplanade, dat in handen is van Klépierre, zijn winkeloppervlakte met de helft zal optrekken en dat het aantal winkels stijgt van 104 naar 160.

 

Waver is van mening dat die uitbreiding het evenwicht in het stedelijk netwerk tussen Waver, Ottignies en Louvain-La-Neuve zal verstoren. Zo vreest de stad een overaanbod aan winkels met consumentenelektronica, waarvan er nu een aantal te vinden zijn op het grondgebied van Waver.

 

De Raad van State stelt echter dat de uitbreiding een positief effect kan hebben, vooral dan op vlak van concurrentie en mobiliteit. Het vindt bovendien dat Waver zelf een voordeel zou hebben bij een nietigverklaring van de vergunning.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Westland Shopping krijgt groen licht voor vernieuwing

19/06/2018

Westland Shopping Center in Anderlecht mag van de overlegcommissie de geplande renovatiewerken uitvoeren. Tegen 2020 moet het winkelcentrum een volledige make-over krijgen, met ook een fikse uitbreiding erbij.

Zo wil Vlaanderen toename baanwinkels aanpakken

12/06/2018

De wildgroei van baanwinkels weegt op de mobiliteit en de leefbaarheid en zet druk op de handel in de stadscentra. In Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Vlaams-Brabant gaan gemeenten het probleem nu over de grenzen heen aanpakken.

Driespoort Deinze voor correctionele rechtbank

07/06/2018

In de correctionele rechtbank van Gent is dinsdag gepleit in de zaak rond winkelcentrum Driespoort in Deinze. De hamvraag: staat dat er illegaal en, zo ja, moet het dan worden afgebroken? Uitspraak begin september.

Mitiska bouwt retailpark in Mechelen

30/05/2018

In Mechelen gaat Mitiska een retailpark ontwikkelen dat plaats biedt aan 24 grote winkels op 27.500 m². Een convenant garandeert dat het winkelcentrum geen concurrentie vormt voor de binnenstad.

De Nieuwstraat in Brussel kent magere jaren

22/05/2018

De Nieuwstraat in Brussel loopt de laatste jaren leeg: 10 procent van de winkelpanden in de duurste winkelstraat van België is ongebruikt, niet alleen sinds de terroristische aanslagen, maar ook door de concurrentie van The Mint en de renovatiewerken aan City 2.