Verhuurder misnoegd over te kleine Carrefour

Verhuurder misnoegd over te kleine Carrefour
Shutterstock.com

Verhuurder Wereldhave heeft Carrefour voor de rechter gedaagd omdat de helft van een Carrefour-vestiging in Genk leegstaat sinds de heropening van de winkel. Daardoor krijgt Wereldhave namelijk minder verhuurinkomsten.

 

Verkleinde hypermarkt

Het geschil draait rond een huurcontract uit 2011: toen sloten Wereldhave en Carrefour een overeenkomst voor de uitbating van een hypermarkt met een oppervlakte van 4.100 m² in het Genkse winkelcentrum Shopping 1. De huurprijs bestaat uit een vast gedeelte en een variabel gedeelte, afhankelijk van de gerealiseerde omzet van de hypermarkt.

 

Een goed jaar geleden werd de winkel echter verkleind en sindsdien verkoopt die enkel nog voeding en huishoudproducten. Dat is niet naar de zin van de verhuurder, omdat de omzet nu beduidend lager ligt, wat een weerslag heeft op de huurprijs. Bovendien verlaagt zo ook de aantrekkingskracht van het winkelcentrum, meent Wereldhave. De verhuurder wil nu dat Carrefour de volledige winkeloppervlakte opnieuw als hypermarkt inricht: bij de rechtbank eist de verhuurder een dwangsom van 10.000 euro per dag dat de uitbreiding niet doorgevoerd wordt. “Carrefour gebruikt de helft van zijn oppervlakte niet en is contractueel niet in orde’, zegt CEO Kasper Deforche.

 

Oplossing

Deforche beaamt wel dat de retailer nog steeds de volledige huurprijs (en dus eigenlijk te veel) betaalt. “Als winkelcentrum wil je ook een breed assortiment aanbieden en het gedeelte non-food van de hypermarkt is nu helemaal weggevallen. Dat is voor ons én voor de klanten niet interessant. Carrefour betaalt nu huur voor een gedeelte dat leegstaat. Ik heb er geen moeite mee om te zeggen dat het nu eigenlijk te veel betaalt. Hopelijk kunnen we dus binnenkort een nieuw, evenwichtig akkoord sluiten.”

 

Zo’n nieuw akkoord zou erin kunnen bestaan dat Wereldhave toegang krijgt tot de onbenutte ruimte, om verbouwingen te doen en nieuwe huurders aan te trekken. ‘We hebben kandidaten voor de ongebruikte oppervlakte, maar die ruimte wordt nu eigenlijk geblokkeerd. We willen toegang krijgen tot die ruimte om verbouwingen te doen, zodat we die opnieuw kunnen inzetten. Er hebben zich al kandidaten gemeld”, zegt Deforche nog.

 

Carrefour zelf beslist voor het einde van het jaar of het huurcontract verlengd wordt, want dan is de overeenkomst opzegbaar. "We zoeken naar een commercieel rendabele activiteit. Dat kan op deze plek zijn of op een andere plek in Genk", zegt Baptiste Van Outryve, woordvoerder van Carrefour.