In drie winkels test de Duitse supermarktketen Rewe een AI-robot die ter plaatse verse maaltijden bereidt. De technologie zou de voedselveiligheid moeten verbeteren en voedselverlies terugdringen.
“Onklopbare prijs-kwaliteitverhouding”
De eerste AI-robot is al aan de slag: in de Rewe-vestiging in Düsseldorf-Heerdt kunnen klanten een gerecht uitkiezen en betalen op de digitale bestelterminal. Vervolgens neemt de robot live en zichtbaar voor de shoppers de bereiding voor zijn rekening. Binnen enkele minuten resulteert dat in een vers bereid gerecht.
De robot is uiteraard een blikvanger in de winkel, maar volgens de fabrikant is de impact veel groter: dit project zou de levensmiddelenhandel ingrijpend moeten gaan veranderen. “Ons doel is om door middel van innovatieve technologieën een sterk verbeterd aanbod te creëren: hoogwaardige voeding met een onklopbare prijs-kwaliteitverhouding”, maakt CEO Nikolas Bullwinkel van fabrikant Circus zich sterk in een persbericht.
Vanaf 3,5 euro
De robots zijn autonome systemen die robotica, kunstmatige intelligentie en voedselveilige hygiënetechnologie combineren. Sensoren controleren continu de temperatuur, procesparameters en voorraadniveaus. Het systeem documenteert ook automatisch de naleving van de HACCP-normen voor voedselveiligheid en hygiëne. AI-ondersteunde vraagprognoses optimaliseren bovendien het aanbod en verminderen voedselverspilling aanzienlijk.
Op het menu vinden shoppers een selectie van internationaal geïnspireerde gerechten: van pasta, soepen en curry’s tot desserts. De modulaire technologie laat toe om de kaart flexibel aan te passen in functie van de seizoenen en de wensen van de klanten. De vers bereide gerechten zijn al verkrijgbaar vanaf 3,5 euro.





