Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) lanceert de “Food Hygiene Rating”, een gebruiksvriendelijke toepassing waarmee consumenten de inspectieresultaten van voedingszaken kunnen raadplegen.
“Voedselveiligheid begint bij toegankelijke informatie”
De nieuwe toepassing toont consumenten hoe hygiënisch het er aan toe gaat in restaurants en voedingswinkels in de buurt. Dankzij een moderne zoekmotor, locatie-gebaseerde functies en een interactieve kaartweergave kunnen burgers snel en eenvoudig nagaan hoe een onderneming scoort op vlak van voedselveiligheid. “Food Hygiene Rating” (kortweg FHR) is beschikbaar op computer, tablet en smartphone.
Met de publicatie van de resultaten wil het FAVV bijdragen tot een groter consumentenvertrouwen: “Voedselveiligheid begint bij toegankelijke informatie voor iedereen”, zegt gedelegeerd bestuurder Christine Romeyns van het FAVV in een persbericht. “Met de Food Hygiene Rating bieden we burgers meer transparantie, versterken we het vertrouwen in de Belgische voedselketen en stellen we consumenten in staat om weloverwogen keuzes te maken.” Het agentschap werkte tijdens de ontwikkeling van de toepassing nauw samen met alle betrokken sectoren en belangenorganisaties voor consumenten en ondernemingen in de voedselketen.
Niet alleen consumenten kunnen met de toepassing aan de slag: ondernemingen kunnen bijvoorbeeld nagaan of hun leveranciers beschikken over een toelating. Voor inspecteurs betekent de toepassing een snellere toegang tot relevante informatie wanneer ze op het terrein aan het werk zijn.


