RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retail Tours
  • Keynotes
  • Ledenzone
RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Retail Tours
  • Keynotes
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Stefan Van Rompaey
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Drie toekomstbestendige food-innovaties

icon
Food24 september, 2019

Duurzame stadslandbouw op het dak, hydrocultuur in de winkel, ‘food management software in the cloud’: op het komende Food Congress brengt RetailDetail drie veelbelovende starters op het podium. Een voorproefje.

 

Moestuin op het dak

Duurzame stadslandbouw (en meer bepaald daklandbouw) heeft een groot maatschappelijk en economisch potentieel, maar ondanks het momentum zien we toch nog maar weinig succesvolle projecten. Een uitzondering is het Gentse Roof Food, een stadslandbouwproject gekoppeld aan vegetarische catering. Het initiatief wil gezonde en ecologische voeding dichter bij het brede publiek brengen met een sterk en duurzaam verhaal.

 

De start-up heeft een eigen daktuin en keuken in bedrijvencentrum De Punt in Gent. De moestuin op het dak brengt de landbouw naar de stad. Een groendak zorgt voor water- en luchtzuivering in de leefomgeving. Bovendien creëert het meer biodiversiteit en heeft het een koelend effect op de stedelijke ruimte: zo spaart het project jaarlijks heel wat ton CO2 uit.

 

Roof Food is gespecialiseerd in catering op maat voor bedrijven en organisaties: op basis van de oogst bereidt het bedrijf duurzame, gezonde én smaakvolle maaltijden met kraakverse groenten. Wat ze zelf niet kunnen kweken, halen ze bij lokale bio-boeren. Geïnteresseerden kunnen ook dakdiners en geleide rondleidingen boeken. De onderneming redt het zonder structurele subsidies.

 

De winkel die teelt wat hij verkoopt

De interesse voor lokale producten neemt al langer toe, maar lokaler dan Local bestaat niet: de recent geopende winkel in het centrum van Brussel verkoopt namelijk enkel producten die groeien in de winkelruimte zelf. Bladgroente, sla, kruiden en kiemgroenten worden in de winkel gekweekt via ‘in-door farming’ – of moeten we zeggen ‘in-store farming’? In de kelder groeien champignons en oesterzwammen. De winkel is dus een compleet klein ecosysteem,

 

Dit is volgens de initiatiefnemers de allereerste winkel die uniek gebouwd is om vernieuwende, hoogtechnologische en hoogrenderende landbouwtechnieken in de praktijk te brengen: de ambitie is om het boodschappen doen in een hyperstedelijke omgeving te herdefiniëren. Duurzaam is het zeker: verticale hydrocultuur gebruikt 90% minder water en 90% minder land dan traditionele landbouw.

 

“Local is een eerste stap in de verandering naar een meer productieve stad, wat de aanleiding is voor een meer duurzame stad. Dit is hoe een voedingszaak er in de toekomst zal uitzien. Vandaag hebben we nog maar een kleine selectie van producten, maar de technologie is klaar om veel meer te kunnen produceren, op een echt duurzame manier”, zegt Ross McCurrach, creatief directeur van Founding Partners, een bedrijf dat prototypes en nieuwe bedrijfsmodellen test. Uiteindelijk moet de de winkel in de Dansaertwijk voldoende voedsel produceren om in de behoeften van twintig lokale families te voorzien.

 

Efficiënter foodmanagement

Een pure start-up kan je Apicbase eigenlijk niet meer noemen: het bedrijf werd opgericht in 2014 en werkt zowel voor sterrenrestaurants als voor grote voedingsbedrijven als Foodmaker, Lunch Garden en Sodexo – in totaal wel 200 klanten in 18 landen. Via één dashboard kunnen zulke bedrijven hun recepturen, menu’s, inventaris, bestellingen en verkoopanalyse beheren voor alle filialen. Zo kunnen ze maximaal rendement nastreven terwijl ze zich blijven focussen op waar ze goed in zijn: gastronomische kwaliteit, creativiteit en passie.

 

De technologie van de start-up linkt gegevens over gerechten aan foto’s en geeft het hele bereidingsproces visueel weer. Uniek in het proces is de APIC Studio: een compacte fotostudio, speciaal ontworpen voor het fotograferen van voeding. Chefs kunnen zo met slechts één druk op de knop hun culinaire creatie in een hogeresolutieafbeelding vastleggen. “Dankzij onze fotostudio kunnen bedrijven visuele, stapsgewijze handleidingen maken voor het keukenteam waardoor de consistentie in de kwaliteit van de maaltijden over verschillende vestigingen heen dezelfde blijft”, vertelt CEO Carl Jacobs.

 

Op die manier kunnen voedingsbedrijven de kennis van hun chefs vastleggen, de kwaliteit in de keuken verhogen en sneller nieuwe medewerkers opleiden. Apicbase slaat ook alle informatie over ingrediënten, gerechten en menu’s op, wat leidt tot efficiënter beheer van allergenen, bestellijsten en kostprijsberekening. Bovendien zijn alle gegevens ook inzetbaar als productcatalogus voor commerciële teams. Het bedrijf heeft al verschillende succesvolle kapitaalrondes achter de rug.

 

 

Meer weten over deze intrigerende vernieuwers? Op het RetailDetail Food Congress, op 24 oktober in Mechelen, komen Sabien Windels van Roof Food, Ross McCurrach van Local en Carl Jacobs van Apicbase meer vertellen over de hindernissen en opportuniteiten in hun innovatietrajecten. Andere sprekers zijn Chris Van Hoof van Imec, Jonathan Hertog van Delhaize, sterrenchef Seppe Nobels van Graanmarkt 13, Priscilla Cornet van Coca-Cola European Partners, en Arnaud Lesne van Carrefour. Via deze link vind je meer informatie over het programma en kan je tickets bestellen.

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food19 december, 2025
    Nestlé mag Perrier blijven produceren in Frankrijk

    Nestlé heeft groen licht gekregen om Perrier te blijven produceren in het Franse Vergèze, en om dat te blijven etiketteren als natuurlijk mineraalwater. Dit zal wel moeten gebeuren onder strikte voorwaarden en verscherpt toezicht.

  • icon
    Food19 december, 2025
    Monoprix hervat activiteiten in Libanon

    Monoprix maakt deze week zijn comeback in Libanon, nadat de keten zich daar in 2019 had teruggetrokken wegens de politieke en economische crisis. Voor volgend jaar staan ook Egypte en Marokko op de planning voor de Casino-dochter.

  • icon
    Food19 december, 2025
    [Filet Pur] Straffe stoot!

    Het slechte kerstrapport van de fiere marktleider is slechts een verwaarloosbare hobbel op de snelweg naar de totale overwinning, als we het met ons beperkte denkraam allemaal goed begrepen hebben. Filet Pur breekt zich het hoofd.

Meest gelezen
  • icon
    Algemeen16 december, 2025
    Shein opent reuzegroot Europees distributiecentrum
  • icon
    Food27 november, 2025
    Promo-oorlog: Colruyt contra Kruidvat
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
  • icon
    Food18 december, 2025
    “Carrefour dicht bij Roemeense deal”
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • socialLinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepterenCookie SettingsReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Functional & Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics & Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Functional & Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance & Others".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Analytics & Advertisement
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance & Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN