“Technologie wordt de motor, ecologie de richting”

Stefaan Vandist tijdens lezing
Foto: Stefaan Vandist

Het nieuwe decennium kent een turbulente start met het coronavirus, dat de mens op de knieën dwong. Het is duidelijk dat we nieuwe vredesonderhandelingen zullen aangaan met de planeet. Welkom in "Pretopia".

 

"100 % responsibility, zero harm"

Het kleine beestje genaamd coronavirus deed waar niemand in de geschiedenis in geslaagd is: het denderde als een grijze neushoorn door de wereld, en zorgde voor een ongeziene stilstand, zegt innovatiestrateeg Stefaan Vandist. "Als toekomstverkenner voorspel ik de toekomst niet, maar documenteer ik voor mijn klanten toekomstbeelden die mogelijk, waarschijnlijk, verontrustend en wenselijk zijn. Ik help je inschatten wat er op je pad komt, wat de impact en de waarschijnlijkheid ervan is, en ontwikkel mee de innovatiepaden om je bedrijf toekomstbestendig te maken."

 

Eén horizon tekent zich steeds scherper af, en wordt door Covid-19 alleen nog maar versneld: die van "100 % responsibility, zero harm" (volledige verantwoordelijkheid, geen schade). Technologie wordt de motor, maar ecologie zal de richting aangeven, meent Vandist. Zowel in de Verenigde Staten als in Europa staat er een 'Green New Deal' voor de deur om het klimaatakkoord van Parijs te halen. Dat wil zeggen dat economie en ecologie steeds meer met elkaar zullen gaan rijmen. 

 

Gaan we bij de relance van een sputterende economie nog investeren om oude structuren te reanimeren? Of investeer je als vooruitziende ondernemer in technologie, innovatie en nieuwe business modellen om koploper te worden in een nieuwe wereld? "Laat je een negatieve voetafdruk achter? Of sta jij weldra voor een positieve handdruk met de wereld?", vraagt Vandist zich af.

 

Transformatieve 'Twenties'

Heel inspirerend is dat een grote schare ondernemers zich steeds meer laat inspireren door veerkracht, duurzaamheid en toekomstbestendigheid. Samen luiden ze de 'transformatieve jaren 2020' in: ze zetten nieuwe technologie en organisatiemodellen in om basisbehoeften als eten, wonen, werken, winkelen, verplaatsen en ontspannen ten gronde te herdenken. Een eerste denkoefening daarbij is meestal: wat zijn de grootste bedreigingen die op mijn organisatie afkomen? En hoe (en met wie!) kan ik het antwoord 'samen' creëren?

 

Bij creatieve broedplaatsen als Space10 in Kopenhagen of innovatiecampussen als Station F in Parijs, maar ook bij een groeiend aantal initiatieven in de Lage Landen, zie je de prototypes van die toekomstige economie en samenleving nu al in de stijgers staan. "Aan de basis ligt samenwerking en eco-systeemdenken. Zo kom je tot invullingen van consumentenbehoeften die niet alleen voordeliger en comfortabeler zijn, maar waar consumenten ook trots en blij van worden."

 

Pretopia en Design Sprint

"Er zijn twee manieren waarop ik organisaties in die nieuwe wereld verwelkom. Vaak start het met een deep dive binnen de organisatie. Daarbij laten we ons tijdens een keynote inspireren door de grote innovatieboulevards van deze tijd, de strategische inzichten en lichtende voorbeelden die er voor het grijpen liggen."

 

Een tweede manier is via een design sprint: die start met een strategische uitdaging van de organisatie. "Met een klein team werken we op vier dagen tijd aan een prototype van een oplossing, die bovendien ook nog eens getest is bij consumenten. U leest het goed, de methodiek van de design sprint (ontwikkeld bij Google Ventures) doet dat niet via een proces van ellenlange, dure vergaderingen, maar via een korte en intense reeks strategische oefeningen van vier dagen."

 

"Ik wens iedereen van harte welkom in 'Pretopia'. De komende jaren beloven een hobbelig parcours te worden, maar laat ons die gebruiken om de florerende concepten van morgen uit te bouwen", besluit Vandist. Hij werkt als toekomstverkenner en innovatiestrateeg voor zowel bedrijven als overheden en schreef in "We, Myself & A.I." samen met Herman Konings. Vandaag werkt hij aan zijn tweede boek, Pretopia, dat zal verschijnen in het najaar. Wat retail betreft deed hij veel ervaring op bij onder andere Colruyt Group, JBC, Volvo Cars Nederland en Intergamma. Boek hem hier als spreker.

 

Tijdens de virtuele RetailDetail Summer School op 21 augustus geeft Vandist een exclusieve, interactieve sessie, samen met tal van andere vooraanstaande sprekers - zoals Carole Lamarque en Herman Toch. Klik hier voor meer informatie en tickets.