AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”

AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”

AB InBev en Colruyt gaan voorop in “werknemersparticipatie”
Shutterstock

Werknemersparticipatie, het systeem waarbij loontrekkenden ook aandeelhouder en dus mede-eigenaar zijn van het bedrijf waar ze werken, kent een groeiend succes. Al blijft België wel wat achter: in de Europese top-100 vinden we maar twee bedrijven van bij ons.

 

47.000 werknemers-aandeelhouders in België

Met 47.000 zijn ze, de Belgen die in een aandelenplan gestapt zijn of aandelenopties hebben bij hun werkgever en zich derhalve mede-eigenaar mogen noemen van het bedrijf waar ze werken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van EFES, de European Federation of Employee Share Ownership. 47.000 is niet veel (zeker in vergelijking met Groot-Brittannië en Frankrijk, waar respectievelijk twee en drie miljoen werknemers aandelen hebben bij hun werkgever), maar er zit wel groei in.

 

In de top-100 van grootste Europese bedrijven die op dat vlak al het verste staan, vinden we dan ook maar twee Belgische bedrijven: AB InBev en Colruyt Group. Bij de distributeur heeft 15,38% van de werknemers aandelen van het bedrijf, samen goed voor een kapitalisatie van 1,1 miljard euro. Bij de biergigant gaat het slechts om 1,7% van de medewerkers, maar hun participatie is wel 3,14 miljard euro waard. AB InBev staat daarmee op de 15de plaats, Colruyt is 43ste.

 

8,5 miljoen mede-eigenaars in Europa

In Europa bezitten de werknemers momenteel 3,2% van het kapitaal van de 2.700 grootste bedrijven, goed voor een gezamenlijke waarde van 389 miljard euro. Zij zijn alles samen met 7,5 miljoen. Tel daar de naar schatting één miljoen loontrekkenden bij die ‘participeren’ in het kapitaal van kmo’s, en je komt aan een totaal van zo’n 8,5 miljoen Europeanen.

 

Werknemersparticipatie is een van de middelen die bedrijven kunnen inzetten om werknemers langer aan zich te binden en ze extra te motiveren, vanuit het idee dat wie voor een stukje eigenaar is van het bedrijf, er zich meteen ook wat meer verantwoordelijk zal voor voelen. Dat vertaalt zich op termijn in betere prestaties en dus betere bedrijfsresultaten.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

2017 was recordjaar voor Miko

23/03/2018

De koffie- en kunststoffengroep Miko heeft er naar eigen zeggen een recordjaar opzitten. Zo wist het ondanks een zware vergelijkingsbasis toch een omzetstijging te bewerkstelligen. Ook de winst maakte een kleine groei door.

Filet Pur: Een défilé van goede bedoelingen

23/03/2018

Een week waarin foodretailers zich van hun àller-àllerbeste kant lieten zien. Stuk voor stuk. Echt waar. Enfin, op enkele uitzonderingen na. Kom alles te weten in het vrolijke overzicht van RetailDetail Food!

Aveve noteert na vijf jaar opnieuw groei

23/03/2018

Aveve mag dan een vinger in de pap hebben in zowat elke schakel van de landbouwketen, toch stagneerde de groei van de Belgische land- en tuinbouwgroep tussen 2012 en 2016. Het voorbije jaar kon topman Eric Lauwers het tij keren met een groei van 4%.

Blokker krikt online ambities verder op

22/03/2018

Blokker zet zijn interne herstructurering voort, ditmaal met de integratie van Nextail en de verhuis van het Blokker-hoofdkantoor naar Amsterdam Zuidoost. Daarmee hoopt de winkelketen vooral zijn online groei een sterke impuls te geven.

CEO Peter Somers wil RetailDetail naar een hoger niveau tillen

22/03/2018

Sinds januari 2018 heeft RetailDetail een nieuwe CEO. Peter Somers, e-commerceondernemer en voormalig directielid van bpost, koestert grote groeiambities voor het bedrijf.

“Protectionisme maakt iedereen armer” (Christian Verschueren, EuroCommerce)

22/03/2018

Handelsoorlogen en discriminatie binnen de eenheidsmarkt vergroten de druk op retailers in Europa. Algemeen directeur Christian Verschueren van EuroCommerce maakt zich zorgen, maar blikt vol vertrouwen vooruit.

Back to top