Alsnog groen licht voor nieuwe Colruyt in Zonhoven

Alsnog groen licht voor nieuwe Colruyt in Zonhoven
(c) Colruyt Group

Hoe meer zielen, hoe meer vreugd, moeten ze in Zonhoven gedacht hebben. Colruyt heeft er zopas een bouwvergunning gekregen voor een gloednieuwe vestiging aan de Heuveneindeweg. Aan supermarkten is daar alvast geen gebrek.

 

Groen licht van provincie

De kogel is door de kerk voor Colruyt: de supermarktketen heeft nu ook van de provincie groen licht gekregen voor de bouw van een nieuwe vestiging in Zonhoven. De Halse supermarktketen runt momenteel nog een winkel aan de Zavelstraat, maar het gebouw en het terrein zijn intussen te krap geworden. Daarom had Colruyt zijn oog laten vallen op enkele oude huizen langs de Heuveneindeweg.

 

Het gemeentebestuur had eerder al zijn fiat gegeven, maar het Agentschap Wegen en Verkeer ging daar enkele maanden geleden tegen in beroep bij de provincie: het had twijfels bij de verkeersstudie die bij de vergunning was gevoegd. Dankzij een nieuwe impactstudie zijn die twijfels van de baan, waardoor de provincie het licht op groen heeft gezet. Tegen die beslissing is wel nog hoger beroep mogelijk, maar de kans is klein dat dit gebeurt, zo klinkt het in Zonhoven.

 

Vier op een (kilometer)rij

De keuze voor de Heuveneindeweg is gedurfd, want langs diezelfde weg hebben ook concurrenten AD Delhaize, Lidl en Albert Heijn al een vestiging. Colruyt wordt dus de vierde supermarkt binnen één kilometer. Ietsje verderop zijn bovendien ook Spar, Aldi en Alvo actief.

 

Toen Albert Heijn einde mei 2016 zijn winkel opende, besteedde RetailDetail al aandacht aan die opmerkelijke concentratie in een gemeente met toch maar 21.000 inwoners: “Eén ding is duidelijk: hier spelen de foodretailers een pure, harde verdringingsstrategie. En dan is de vraag: wie wordt het kind van de rekening?” Die vraag is vandaag, meer dan ooit, brandend actueel.