Blokker betaalt zelf miljoenen voor overname

Foto: Bjoern Wylezich / Shutterstock.com

Wie Blokker wil kopen, krijgt geld toe: de eigenaarsfamilie zou zelfs 250 miljoen euro over hebben om aan de nieuwe eigenaar van winkelketen mee te geven. Twaalf kandidaten hebben zich al aangemeld.

 

Zes biedingen op Blokker

De familie Blokker wil ‘haar’ keten een fikse bruidsschat meegeven bij de overname. Dat bericht de Telegraaf op basis van insidersbronnen. Volgens de krant krijgt de overnemer van de Nederlandse winkelketen binnenkort zelfs 250 miljoen euro mee, al klopt dit bedrag volgens een woordvoerder niet. Wel gaat het om “een substantieel bedrag”.

 

Op dit moment hebben twaalf huwelijkskandidaten zich aangemeld. Het zouden weliswaar allemaal privé-investeringsfondsen zijn, die veelal de reputatie hebben saneerders te zijn. “Dergelijke partijen gaan er niet met de kaasschaaf, maar met het hakmes doorheen”, aldus een anonieme bron van de Telegraaf. Enkele van die kandidaten zouden Aurelius, Nimbus en H2 zijn. 

 

De Blokker-familie zegt echter te willen verkopen aan een “partij die wil investeren in Blokker” en beweert dat er ook goede kandidaten tussen zitten. Ruim de helft van de mogelijke kopers heeft volgens de retailer al een niet-bindend bod ingediend of heeft er een in voorbereiding. Grote namen uit de retailinvesteringswereld zitten tot nu toe niet mee aan tafel.

 

Om reorganisaties te vermijden

Afgelopen najaar had topman Witteveen nog op televisie aangekondigd dat er geen reorganisaties meer zouden volgen. Die voor de duizenden medewerkers geruststellende uitspraak zou de verkoop nu echter bemoeilijken, aangezien kopers niet verwachten die belofte te kunnen houden. Door zelf een flinke som bij te passen, hoopt de eigenaarsfamilie enerzijds toch nog een verkoop te kunnen forceren en anderzijds harde saneringen te vermijden.

 

Een deel van het geld zou de familie ook zelf kunnen recupereren in huren, aangezien het familiale investeringsvehikel HB Capital zelf zo’n 20% van het winkelvastgoed in handen heeft. De Blokkers hebben er dus zelf baat bij dat de keten haar winkels behoudt.