Comeos dringt aan op huuruitstel en verlenging betaaltermijnen

Comeos vraagt huuruitstel en verlenging betaaltermijnen
Dominique Michel / Foto Comeos

Laat winkeliers drie maanden geen huur betalen, verleng de betaaltermijnen en bekijk de energiefacturen: deze dringende maatregelen vraagt retailfederatie Comeos aan de regering. Zoniet dreigt een ravage in de winkelstraten.

 

“Geen bankier spelen voor de energiesector”

De situatie als gevolg van de coronacrisis is dramatisch, zegt CEO Dominique Michel: "Het omzetverlies door het sluiten van de fysieke winkels varieert tussen de 75 en 100%. De deuren moeten gesloten blijven, maar ook zijn er massale afzeggingen van bestellingen zoals bv communiekledij." Dat verlies kunnen de getroffen winkeliers niet goedmaken met hun webshop: "We zien een sterke toename van online bestellingen, maar het compenseert de verliezen van de fysieke winkels niet." Ook rendabele en solvabele winkels krijgen daardoor problemen: de inkomsten drogen op, maar de facturen blijven komen. Het gevaar van definitieve sluiting komt dichterbij.

 

Er zijn dan ook dringend bijkomende maatregelen nodig: "Erken deze crisis als overmacht voor een periode van drie maanden, zodat winkels hun huur nu niet hoeven te betalen. Dat moet uiteraard in samenspraak met de vastgoedsector. Daarnaast vragen we dat de betaaltermijnen verlengd worden met drie maanden. Ook de energiefacturen moeten herbekeken worden. Normaal betaalt een winkel voorschotfacturen op basis van het verbruik van het jaar daarvoor. Maar nu zijn de winkels dicht. Als we normale voorschotfacturen betalen, spelen we bankier van de energiemaatschappijen, dat kan toch niet de bedoeling zijn."

 

Michel wijst er tot slot op dat de fysieke winkels dan wel gesloten zijn, maar dat de webshops open blijven. "Daarom deze duidelijke boodschap aan iedereen: blijf online shoppen bij uw vertrouwde winkels."