Einde zondagsrust in Gent?

Archiefbeeld: Gent
Shutterstock.com

Verdwijnt binnenkort de verplichte wekelijkse sluitingsdag voor de Gentse winkels? Waarschijnlijk wel, want het stadsbestuur overweegt sterk om nog dit jaar een erkenning als toeristisch centrum aan te vragen.

 

Andere centrumsteden achterna?

Sofie Bracke, de Gentse schepen van handel, zegt dat het stadsbestuur tegen eind dit jaar een beslissing wil nemen over de kwestie. Als een gemeente als toeristisch centrum erkend wordt, vervalt de verplichte sluitingsdag voor winkels in de binnenstad. Ze kunnen dan in principe ook elke zondag hun zaak openen, net zoals bijvoorbeeld horecaondernemers. Centrumsteden als Antwerpen, Genk, Hasselt en Kortrijk hebben die erkenning al.

 

Op dit ogenblik is het erg waarschijnlijk dat ook Gent de erkenning zal aanvragen. "De handelaars steunen de erkenning als toeristisch centrum. Maar de vraag is niet om elke zondag te openen, maar vooral de eerste zondagen van de maand", zegt Bracke in De Standaard.

 

Zondagsrust

Dat Gent de erkenning nog niet heeft, heeft alles te maken met het vorige stadsbestuur onder leiding van Daniël Termont. Die wilde de wekelijkse rustdag bewaren voor de bewoners van het stadscentrum en voorkomen dat mensen op zondag zouden moeten werken.

 

Ook Bracke heeft begrip voor die verzuchtingen en wil nog rond de tafel zitten met de werkgeversorganisaties, zodat het evenwicht tussen werken en leven niet te zeer verstoord wordt. "Een erkenning betekent ook niet dat we naar een economie van zeven dagen op zeven, 24 uur op 24 moeten gaan. Het impliceert de nodige flexibiliteit die aan ondernemers wordt geboden, om in te spelen op evenementen of eigen initiatieven. Nu kunnen we niet ingaan op alle individuele vragen voor uitzonderingen op de verplichte rustdag."