Euro Shop vrijgesproken voor namaak

Een beertje met Ferrari-attributen
Foto: Yuri Turkov / Shutterstock.com

Euro Shop ontkomt aan een boete van 320.000 euro die de discounter boven het hoofd hing omdat er namaak autogadgets werden gevonden. De keten zou echter geen schuld treffen, meent de rechter.

 

Niet bewust

In twee winkels van de non-fooddiscounter werden bij een controle artikelen van bekende automerken gevonden die nep waren. Het gaat om 82 verschillende referenties, waarvan honderden tot duizenden exemplaren in beslag zijn genomen.

 

De openbare aanklager eiste boetes van 80.000 euro per vestiging en dezelfde som voor de koepelorganisatie en voor de oprichter van Euro Shop zelf. De keten wist heel goed dat het om namaak ging, gezien de bijzonder lage prijs van de producten, klonk het argument.

 

Als verdediging haalde de West-Vlaamse retailer echter aan dat de producten te goeder trouw via twee Belgische tussenhandelaren waren aangekocht, die ondertussen zelf hun fout zouden hebben toegegeven. Bovendien verdiende Euro Shop amper aan de artikelen, die goed waren voor 6000 euro omzet en 3000 euro winst, aldus de advocaat.

 

De beklaagden werden uiteindelijk in het gelijk gesteld, bericht De Standaard. Ook de betrokken filialen en oprichter Daniël Kerckhof ontsnappen aan een boete.