Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten | RetailDetail

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Volgende week beslist het Hongaarse parlement naar alle waarschijnlijkheid dat supermarkten op zondag hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat zal vooral voor de grote buitenlandse ketens een probleem vormen.

"Christelijke rustdag"

Premier Viktor Orbán zegt dat hij met de wet zondag wil beschermen als christelijke rustdag en wijst naar Duitsland en Oostenrijk, waar gelijkaardige wetten bestonden. Hongarije gaat met dit besluit echter in tegen de trend in Europa, waarbij retailers net meer vrijheid krijgen, onder andere om op zondag te openen.

 

De (extreem)-rechtse regering in Hongarije heeft de laatste tijd al wel meer wetten doorgevoerd die zwaar wegen op buitenlandse investeringen, met onder andere enkele zware nieuwe belastingen. Ook voor deze nieuwe wet geldt overigens dat de meeste Hongaarse (kleinere) supermarkten er niet onder zouden vallen.

 

Minder loon voor werknemers

Analisten en supermarkten vrezen echter dat de regel nefast zal zijn voor consumenten en werknemers. De klant verliest natuurlijk een dag waarop die kan gaan winkelen, terwijl werknemers minder zullen verdienen omdat ze hun toeslag voor zondagwerk verliezen.

 

Vorige week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die retailers dwingt om de deuren te sluiten als ze na twee jaar geen winst maken. Volgens critici is ook deze wet vooral bedoeld om grote buitenlandse ketens te treffen: die verkopen in hun eerste jaren namelijk vaak tegen lage prijzen om klanten te trekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


KaDeTe, ’s werelds eerste startup-supermarkt, opent in Berlijn

22/02/2018

In Berlijn opent volgende maand KaDeTe, ’s werelds eerste startupsupermarkt. De fysieke marktplaats geeft startende merken en bedrijven de kans om in contact te komen met zowel consumenten als inkopers.

"Geen grote verrassing" mocht Unilever voor Rotterdam kiezen

22/02/2018

Volgens de Financial Times maakt Rotterdam en niet Londen de meeste kans om het hoofdkantoor van het Brits-Nederlandse Unilever te krijgen. De zakenkrant baseert zich daarvoor op bronnen uit politieke middens.

Recordcijfers voor Henkel

22/02/2018

Het Duitse Henkel heeft er een sterk 2017 opzitten, met zowel op vlak van omzet als op vlak van winst absolute recordcijfers. Zo wist het bedrijf voor het eerst de grens van 20 miljard euro omzet te doorbreken.

Go Sport ontvouwt grootse internationale plannen

22/02/2018

De Franse sportretailer Go Sport, in ons land actief met twaalf winkels, koestert ambitieuze expansieplannen. Binnen Europa worden Spanje en Polen de speerpunten, daarbuiten zet de groep in op Marokko en India.

Walmart kan online groei niet aanhouden

21/02/2018

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

Brugge bindt strijd aan met toeristenwinkeltjes

21/02/2018

Als het van het Brugse Open VLD Plus afhangt, komt er een verbod op nieuwe winkeltjes die mikken op toeristen in de binnenstad. Brugge zou zo een voorbeeld nemen aan Amsterdam.

Back to top