Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten | RetailDetail

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Volgende week beslist het Hongaarse parlement naar alle waarschijnlijkheid dat supermarkten op zondag hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat zal vooral voor de grote buitenlandse ketens een probleem vormen.

"Christelijke rustdag"

Premier Viktor Orbán zegt dat hij met de wet zondag wil beschermen als christelijke rustdag en wijst naar Duitsland en Oostenrijk, waar gelijkaardige wetten bestonden. Hongarije gaat met dit besluit echter in tegen de trend in Europa, waarbij retailers net meer vrijheid krijgen, onder andere om op zondag te openen.

 

De (extreem)-rechtse regering in Hongarije heeft de laatste tijd al wel meer wetten doorgevoerd die zwaar wegen op buitenlandse investeringen, met onder andere enkele zware nieuwe belastingen. Ook voor deze nieuwe wet geldt overigens dat de meeste Hongaarse (kleinere) supermarkten er niet onder zouden vallen.

 

Minder loon voor werknemers

Analisten en supermarkten vrezen echter dat de regel nefast zal zijn voor consumenten en werknemers. De klant verliest natuurlijk een dag waarop die kan gaan winkelen, terwijl werknemers minder zullen verdienen omdat ze hun toeslag voor zondagwerk verliezen.

 

Vorige week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die retailers dwingt om de deuren te sluiten als ze na twee jaar geen winst maken. Volgens critici is ook deze wet vooral bedoeld om grote buitenlandse ketens te treffen: die verkopen in hun eerste jaren namelijk vaak tegen lage prijzen om klanten te trekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

Nationale Loterij plant eigen winkelketen

06/07/2018

De Nationale Loterij heeft plannen om een eigen winkelketen te openen en zoekt daarvoor al naar panden in Antwerpen, Gent, Luik en Namen.