Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten | RetailDetail

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Volgende week beslist het Hongaarse parlement naar alle waarschijnlijkheid dat supermarkten op zondag hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat zal vooral voor de grote buitenlandse ketens een probleem vormen.

"Christelijke rustdag"

Premier Viktor Orbán zegt dat hij met de wet zondag wil beschermen als christelijke rustdag en wijst naar Duitsland en Oostenrijk, waar gelijkaardige wetten bestonden. Hongarije gaat met dit besluit echter in tegen de trend in Europa, waarbij retailers net meer vrijheid krijgen, onder andere om op zondag te openen.

 

De (extreem)-rechtse regering in Hongarije heeft de laatste tijd al wel meer wetten doorgevoerd die zwaar wegen op buitenlandse investeringen, met onder andere enkele zware nieuwe belastingen. Ook voor deze nieuwe wet geldt overigens dat de meeste Hongaarse (kleinere) supermarkten er niet onder zouden vallen.

 

Minder loon voor werknemers

Analisten en supermarkten vrezen echter dat de regel nefast zal zijn voor consumenten en werknemers. De klant verliest natuurlijk een dag waarop die kan gaan winkelen, terwijl werknemers minder zullen verdienen omdat ze hun toeslag voor zondagwerk verliezen.

 

Vorige week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die retailers dwingt om de deuren te sluiten als ze na twee jaar geen winst maken. Volgens critici is ook deze wet vooral bedoeld om grote buitenlandse ketens te treffen: die verkopen in hun eerste jaren namelijk vaak tegen lage prijzen om klanten te trekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

Decathlon opent dertigste winkel in Nijvel

23/05/2018

Decathlon opent zijn dertigste Belgische vestiging in het winkelcentrum Shopping Nivelles in Nijvel. In september opent de winkel de deuren, maar in afwachting daarvan is er een tijdelijke digitale Connect-shop voor online bestellingen.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Shop for Geek ziet potentieel voor 25 winkels

22/05/2018

Na recente openingen in Aalst en Namen staat de teller al op dertien winkels voor Shop for Geek, de winkelformule voor gadgets en merchandisingartikelen. Dat moeten er snel een 25-tal worden. De retailer pakt nu ook de Franse markt aan.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.