Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Volgende week beslist het Hongaarse parlement naar alle waarschijnlijkheid dat supermarkten op zondag hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat zal vooral voor de grote buitenlandse ketens een probleem vormen.

"Christelijke rustdag"

Premier Viktor Orbán zegt dat hij met de wet zondag wil beschermen als christelijke rustdag en wijst naar Duitsland en Oostenrijk, waar gelijkaardige wetten bestonden. Hongarije gaat met dit besluit echter in tegen de trend in Europa, waarbij retailers net meer vrijheid krijgen, onder andere om op zondag te openen.

 

De (extreem)-rechtse regering in Hongarije heeft de laatste tijd al wel meer wetten doorgevoerd die zwaar wegen op buitenlandse investeringen, met onder andere enkele zware nieuwe belastingen. Ook voor deze nieuwe wet geldt overigens dat de meeste Hongaarse (kleinere) supermarkten er niet onder zouden vallen.

 

Minder loon voor werknemers

Analisten en supermarkten vrezen echter dat de regel nefast zal zijn voor consumenten en werknemers. De klant verliest natuurlijk een dag waarop die kan gaan winkelen, terwijl werknemers minder zullen verdienen omdat ze hun toeslag voor zondagwerk verliezen.

 

Vorige week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die retailers dwingt om de deuren te sluiten als ze na twee jaar geen winst maken. Volgens critici is ook deze wet vooral bedoeld om grote buitenlandse ketens te treffen: die verkopen in hun eerste jaren namelijk vaak tegen lage prijzen om klanten te trekken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gent is eerste centrumstad met eigen visienota voor handelsvestigingsbeleid

14/12/2017

Gent is naar eigen zeggen de eerste centrumstad die in navolging van het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid van het Vlaams Parlement een eigen visienota heeft opgesteld voor de toekomst van handelsvestigingen in de stad.

Alweer 10% meer online uitgaven in ons land

14/12/2017

Alle Belgen samen spendeerden de voorbije drie kwartalen liefst 7,35 miljard euro online, 10% meer dan in dezelfde periode van vorig jaar. De voorspelde kaap van tien miljard euro bestedingen is volgens GfK dan ook nog steeds haalbaar.

Lees het nieuwe RetailDetail Magazine online

13/12/2017

Ja, er staat bekend volk op de cover van de decembereditie van RetailDetail Magazine, naar aanleiding van onze boeklancering. Maar blader vooral verder, want dit nummer staat ook boordevol boeiende interviews met grote namen uit de retailwereld.  

Colruyt Group: omzet stijgt, winst daalt

12/12/2017

De toegenomen promotiedruk op de Belgische foodretailmarkt weegt op de resultaten van Colruyt Group, zo blijkt uit de halfjaarcijfers. Met de concurrentiepositie van de retailer is niets mis, maar de marges krimpen.

De toekomst van het winkelen: waar iedereen retailer is

12/12/2017

Waarom gingen Mexx en vele anderen ten onder, wat bezielt Amazon en kunnen kleine handelaars morgen nog overleven? RetailDetails eigen Jorg Snoeck en Pauline Neerman leggen het uit in hun eerste boek The Future of Shopping: Waar iedereen retailer is.

Nieuwe CEO moet Fiets! volgende fase inleiden

12/12/2017

Fietsenketen Fiets! heeft een nieuwe CEO, die de keten terug op het juiste spoor moet zetten na een moeilijk jaar waarin oprichter Hendrik Winkelmans meer naar de achtergrond verdween.

Back to top