Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Hongarije verplicht zondagsluiting grote supermarkten

Volgende week beslist het Hongaarse parlement naar alle waarschijnlijkheid dat supermarkten op zondag hun deuren verplicht moeten sluiten. Dat zal vooral voor de grote buitenlandse ketens een probleem vormen.

"Christelijke rustdag"

Premier Viktor Orbán zegt dat hij met de wet zondag wil beschermen als christelijke rustdag en wijst naar Duitsland en Oostenrijk, waar gelijkaardige wetten bestonden. Hongarije gaat met dit besluit echter in tegen de trend in Europa, waarbij retailers net meer vrijheid krijgen, onder andere om op zondag te openen.

 

De (extreem)-rechtse regering in Hongarije heeft de laatste tijd al wel meer wetten doorgevoerd die zwaar wegen op buitenlandse investeringen, met onder andere enkele zware nieuwe belastingen. Ook voor deze nieuwe wet geldt overigens dat de meeste Hongaarse (kleinere) supermarkten er niet onder zouden vallen.

 

Minder loon voor werknemers

Analisten en supermarkten vrezen echter dat de regel nefast zal zijn voor consumenten en werknemers. De klant verliest natuurlijk een dag waarop die kan gaan winkelen, terwijl werknemers minder zullen verdienen omdat ze hun toeslag voor zondagwerk verliezen.

 

Vorige week keurde het Hongaarse parlement nog een wet goed die retailers dwingt om de deuren te sluiten als ze na twee jaar geen winst maken. Volgens critici is ook deze wet vooral bedoeld om grote buitenlandse ketens te treffen: die verkopen in hun eerste jaren namelijk vaak tegen lage prijzen om klanten te trekken.

Tags: