Praat je binnenkort tegen een scherm op wieltjes dat komt aangerold wanneer je een winkel binnenstapt? Het zou zomaar kunnen. ChatGPT brengt ook in de retailsector een waaier aan nieuwe mogelijkheden.
ChatGPT boekt je droomvakantie
Dankzij ChatGPT is artificiële intelligentie veel toegankelijker geworden: je kan er immers gewoon in mensentaal tegen praten. In heel wat sectoren beginnen bedrijven de AI-tool dan ook volop te gebruiken. De retailsector is hier geen uitzondering op: de toepassing kent immers heel wat interessante mogelijkheden binnen de retail.
OpenAI, het bedrijf dat ChatGPT heeft ontwikkeld, biedt ontwikkelaars voortaan de mogelijkheid om plug-ins te bouwen die ChatGPT meer specifieke kennis kunnen bijbrengen. Zo heeft online reisbureau Expedia een plug-in gemaakt die het plannen van een reis eenvoudiger moet maken. Ook Klarna Shopping heeft zo’n plug-in gemaakt, die naar eigen zeggen voor een “hoogst gepersonaliseerde shoppingervaring moet zorgen”. Shopify en Instacart gebruiken het AI-systeem systeem in hun chatbots, die klanten helpen bij het kiezen van producten. Ook Zalando rolt momenteel een test uit met een AI-assistent.
Wat een menselijke winkelmedewerker niet kan, is binnen een paar milliseconden een heleboel relevante informatie opzoeken, zoals het resultaat van marktonderzoeken, voorkeuren en smaak van klanten of de actuele voorraadstatus. Een AI-assistent kan op basis van al die gegevens zeer snel een accuraat shoppingadvies geven. Daarnaast kan ook een klantendienst gebruikmaken van het ChatGPT-systeem, bijvoorbeeld voor wanneer een klant vraagt naar de status van een bestelling.
De medewerker van morgen?
Ook voor andere taken kan de retailsector ChatGPT inzetten. Zo kan het systeem helpen bij het maken van productomschrijvingen of advertenties. Met een paar eenvoudige instructies kan het systeem een bruikbaar resultaat produceren.
Het gebruik beperkt zich momenteel nog tot online retail, maar ook fysieke winkels kunnen de technologie gebruiken. Het is nog toekomstmuziek, maar door de ontwikkelingen binnen de robotica en de krapte op de arbeidsmarkt zou een mensachtige robot met artificiële intelligentie er sneller kunnen zijn dan we denken.
Nog maar in babyschoentjes
Los van het feit dat de meeste mensen nog steeds menselijke interactie verkiezen boven spreken tegen een robot, heeft de huidige AI-technologie evenwel nog te duidelijk beperkingen. Zo kan ChatGPT heel moeilijk nuances herkennen. Aangezien het systeem al zijn informatie rechtstreeks van het internet haalt, zijn de resultaten bovendien niet altijd betrouwbaar.
Hoewel het openstellen van het systeem via plug-ins de “kennis” van ChatGPT in een sneltempo kan uitbreiden, zal bij alles wat ChatGPT aan tekst genereert in heel veel gevallen toch nog een menselijke tussenkomst nodig zijn. Vergeet ook niet dat het systeem nog piepjong is, of zoals trendwatcher Daria Krivonos het stelt: “van een baby verwacht je toch ook niet dat hij al kan hardlopen“?
Met andere woorden, AI kan in de retail een handig hulpmiddel zijn – en vooral worden – bij veel taken. Van klanten producten helpen vergelijken tot marketingplannen opstellen, het is duidelijk dat er een enorm potentieel is voor de toekomst.