Nederlandse winkels heropenen, of het nu mag of niet

TurkeyPictures / Shutterstock.com

Winkeliers in verschillende Nederlandse gemeenten dreigen ermee de deuren zaterdag te openen, ook als de huidige lockdown niet wordt opgeheven. Sectororganisaties verhogen ondertussen de druk.

 

Noodkreten uit alle geledingen

De druk om de niet-essentiële winkels in Nederland dit weekend weer open te laten gaan, neemt zienderogen toe. Sinds 19 december is Nederland in een soort lockdown, waarbij heel wat locaties gesloten zijn. Het is daarmee het enige land in Europa dat momenteel zo’n strenge maatregelen hanteert. Op vrijdag 14 januari buigt de regering zich over hoe het verder moet: wordt de lockdown opgeheven of verlengd?

 

Ondernemers, steden en gemeenten spreken zich alvast luid en duidelijk uit voor een heropening. Brancheorganisaties INretail, Vakcentrum en Raad Nederlandse Detailhandel voeren samen een nationale campagne met als leuze “Open winkels, daar worden we samen blij van”. De vakverenigingen vragen alternatieve maatregelen, zoals afstandsregels, mondmaskerplicht en hygiënemaatregelen. Er was eerder sprake van een verplichte vaccinatiepas, maar ook daar verzet de retailsector zich hevig tegen.

 

Via sociale en klassieke media geven verschillende winkeliers ook aan sowieso te heropenen, ongeacht de beslissing vrijdag. Met lede ogen moesten ze aanzien hoe shoppers massaal de grenzen overstaken om te gaan winkelen in België en Duitsland. Antwerpse handelaars zouden tot 30% meer omzet hebben gehaald in de kerstperiode door de komst van Nederlandse consumenten. Onder meer in de Limburgse gemeente Geleen en in Klazienaveen in Drenthe gaan de winkels zaterdag open. Heel wat lokale overheden steunen de ondernemers en sturen zelf ook oproepen tot heropening naar Nederlands premier Rutte.

Tags: