Doe-het-zelf of niet? Chaos bij multiwinkels

Shutterstock

Winkels die na een paar uur weer dicht moeten, ketens die in de ene gemeente wel open mogen en de andere niet... Dat doe-het-zelfzaken dit weekend weer open mochten, zorgde bij heel wat handelaars voor onduidelijkheid en chaos.

 

“Welles-nietesspelletje”

Wat is een doe-het-zelfzaak precies? Die vraag zorgde naar de aanloop van de heropening dit weekend voor heel wat moeilijkheden. Vooral de zogeheten multiwinkels die verschillende productcategorieën verkopen, zoals Euro Shop en Supra Bazar, zorgden voor problemen. Op verschillende plaatsen in het land gingen de winkels open, elders moesten ze dicht blijven of kwam de politie tussenbeide.

 

De West-Vlaamse keten Supra Bazar heeft het in HLN over een "welles-nietesspelletje" en "onduidelijkheid troef": sommige gemeentebesturen gaven de retailer groen licht, andere weer niet. Bij concurrent Euro Shop ging het ongeveer net zo, maar daar zou zaterdag de politie een dertigtal keer over de vloer zijn gekomen om alles te controleren. Net als bij Chalet Center mochten de vestigingen zaterdag gewoon openblijven, maar moesten ze zondag alweer dicht.

 

Dure misverstanden

Ook opvallend: na een klacht sloot de politie zaterdag de doe-het-zelf- en interieurzaak Van Kerkhove in de Driespoort in Deinze, amper drie uur na de opening. De winkel zou te veel interieurartikelen verkopen, maar staat geregistreerd als doe-het-zelfzaak.

 

Het zijn dure misverstanden, want ondertussen moesten de winkels al wel personeel optrommelen en de nodige voorzorgsmaatregelen nemen, zoals het voorzien van plexiglas, handgel en mondmaskers. Zondag kwam uiteindelijk een Ministerieel Besluit van minister De Crem dat meer duidelijkheid moet scheppen: multiwinkels moeten nog tot 3 mei gesloten blijven.