Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan | RetailDetail

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan
Foto: T.W. van Urk / Shutterstock.com

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

 

Nieuwe strategie begint vruchten af te werpen

Dankzij een hogere online omzet en een verbeterde inkooppositie, blikt Intergamma naar eigen zeggen terug op een sterk jaar. “De omzet is voor de vierde keer op rij gestegen. We merken dat de Nederlandse consument meer uitgeeft door de aantrekkende huizenmarkt en economie”, zegt algemeen directeur Harm-Jan Stoter. 


De consumentenomzet nam vorig jaar met 1,4 procent toe tot 1,69 miljard euro. Het genormaliseerde bedrijfsresultaat steeg dan weer beduidend: het EBITDA klom met 9 procent tot 131 miljoen euro dankzij het optimaliseren van het inkoopkanaal. De nieuwe strategie, die inzet op omnichannel en nieuwe winkelconcepten, werpt (stilaan) vruchten af, concludeert de doe-het-zelfretailer. Online is de omzet alvast met de helft toegenomen tot 94 miljoen euro.

 

Nieuwe Gamma met kluswerelden

Voor de winkelformules Gamma en Karwei heeft Intergamma vorig jaar nieuwe winkelconcepten ontwikkeld en getest. De bedoeling is dat beide ketens zo meer een eigen karakter krijgen: Karwei moet zich meer gaan richten op woningdecoratie en Gamma op grote bouwklussen. “De omzet van de pilotwinkels laat een positieve ontwikkeling zien”, aldus Stoter.


De nieuwe Karwei-formule werd al in 2016 geïntroduceerd, maar in 2017 opende ook Gamma drie pilotwinkels volgens een nieuwe formule. In die vestigingen worden artikelen bij elkaar gezet in ‘kluswerelden’ en zijn er geen hoge stellingen meer, waardoor het voor klanten duidelijker wordt waar ze moeten zijn. 


Als assortiment zal Gamma zich meer gaan richten op bouwen, verf, decoratief afwerken en ‘slim wonen’. Ook de stadswinkelformule Gamma Compact, die vandaag twee vestigingen heeft, zal verder uitbreiden. Wanneer de nieuwe winkelconcepten naar de andere winkels gebeurt, wordt deze periode beslist.

 

Ambitie: “Beste omnichannelretailer van de Benelux”

De bouwmarktgroep blijft zich verder inzetten op haar “groeistrategie die ervoor moet zorgen dat Intergamma de beste omnichannelretailer van de Benelux wordt”. Op omnichannelvlak probeert de groep de ervaring in de winkels, de apps en online op elkaar te laten aansluiten. Hierdoor kunnen klanten zich op allerlei manieren oriënteren en producten aanschaffen. 


Vooral in de productcategorieën (tuin)meubelen, tuinhout, vloeren, raamdecoratie en deuren is daardoor al een betere conversie zichtbaar. Klanten maken bij de Intergamma-ketens ook steeds vaker gebruik van online diensten, zoals de voorraden in de winkels inzien of chatten met bouwmarktmedewerkers.


Begin dit jaar heeft Intergamma alvast grootste franchisenemer, Van Neerbos Groep, ingelijfd. Daardoor wordt Intergamma een gemengd bedrijf met zowel eigen winkels als franchisenemers. De overname moet ervoor zorgen dat Intergamma haar groeistrategie versneld kan uitvoeren: Van Neerbos Groep is goed voor 156 winkels en 4.500 medewerkers.
 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Acht inzichten die we onthouden van het Trade & Shopper Marketing Congress

14/06/2018

Niks dan enthousiaste reacties noteerden we op het Trade & Shopper Marketing Congress van RetailDetail en LD&Co. De grote bereidheid van sprekers en deelnemers om onderling inzichten uit te wisselen was opmerkelijk. Wat we onthielden?

Hoe categoriemanagement bij Gamma de shopper ontzorgt

31/05/2018

"Doe-het-zelf is een agressieve, sterk door promoties gedreven markt." Dat zeggen wij niet, maar wel Kristin Van Limbergen, manager categoriemanagement bij Gamma België. Biedt een doorgedreven categoriemanagement dan concurrentieel voordeel?

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.

Deverfwebshop.be gaat Frans en zoekt partner

14/05/2018

Het Oost-Vlaamse deverfwebshop.be lanceert een Franstalige website: de verfspecialist wil met boutiquepeinture.fr zowel de Waalse als de Franse markt bedienen en zoekt ook een partner voor verdere expansie.

Hubo werkt samen met klussersplatform ListMinut

08/05/2018

Klanten van doe-het-zelfketen Hubo kunnen sinds maandag een beroep doen op de ruim 4.000 klussers van het deelplatform ListMinut. Beide organisaties kondigen een partnerschap aan voor een periode van minstens vijf jaar.

Floralux opent tweede megatuincenter in Limburg

27/04/2018

Tuincentrum Floralux, in Dadizele goed voor 25.000 m², opent op 1 mei een tweede winkel in het Limburgse Ham. De West-Vlamingen bouwen er een verkooppunt van 15.000 m² op de plaats van het tuincentrum ’t Serreke.