Minister Peeters wil dat elektronische toestellen langer meegaan

Minister Peeters wil dat elektronische toestellen langer meegaan

Minister van Consumentenzaken Kris Peeters wil een uitgebreid onderzoek laten uitvoeren naar de mate waarin fabrikanten zelf zorgen voor 'kunstmatige veroudering', zodat elektronische producten na een tijdje niet meer bruikbaar zijn.

Misleidend

Bij de consument bestaat al langer het vermoeden dat producenten bewust zaken inbouwen die er voor zorgen dat een product sowieso na verloop van tijd moet vervangen worden. Minister Peeters wil nu laten onderzoeken in hoeverre dat waar is en wat er kan gedaan worden om toestellen langer te laten meegaan.


Hij denkt daarbij aan het verlengen van de garantietermijnen, maar wil ook regels opleggen rond de beschikbaarheid van wisselstukken. Hij wil zo consumenten beschermen tegen de kunstmatige veroudering. In de nasleep van het VW-schandaal wil hij ook meer onderzoek naar misleidende milieuclaims.


"Dit zijn zaken die we niet kunnen dulden. Omdat het de consument misleidt, omdat het ook de handelaars in de problemen brengt, én omdat het ons verder weg leidt van een duurzame toekomst", zegt hij in het Nieuwsblad.

Tags: