Biobedrijven Udea en Biofresh fuseren

Biobedrijven Udea en Biofresh fuseren
Udea.nl

Biospecialisten Udea en Biofresh Belgium slaan de handen in elkaar. Met de fusie hopen beide bedrijven, die wel verdergaan onder de eigen naam, schaalvoordelen te realiseren.

 

'Grootste biospecialist Benelux'

Door de bundeling van krachten - met terugwerkende kracht per 1 januari - ontstaat volgens beide partijen de grootste biospecialist van de Benelux, met een gezamenlijke omzet van 300 miljoen euro en 800 voltijdse medewerkers. Er komt voorlopig geen gemeenschappelijke naam: Udea zal de Nederlandse markt blijven bedienen, terwijl Biofresh Belgium België voor zijn rekening neemt. Hagor, de Belgische tak van het onlangs door Udea overgenomen Natudis, zal dan ook in Biofresh Belgium geïntegreerd worden.

 

"In zowel Nederland als België kunnen we als marktleiders direct voordeel halen in ICT, logistiek en assortiment. De ervaring van de overname van Natudis kunnen we direct weer gebruiken om de positie van de specialist in biologische levensmiddelen te versterken. Voor leveranciers is het prettig op grotere schaal te kunnen produceren. Het is voor ons prettig een partner te hebben die de Belgische markt kent en vice versa geldt dat eveneens", zegt Erik-Jan van den Brink, commercieel directeur Udea.

 

Ekoplaza en Origin'O

Biofresh Belgium werd opgericht in 1998 en vindt zijn oorsprong in een fusie van drie bedrijven, en omvat onder andere biowinkelketen Origin’O. Sinds 2003 wordt het bedrijf geleid door Filip Fraeye. Het bedrijf levert een hele waaier van biologische levensmiddelen en non-food aan hoofdzakelijk Belgische bioverkooppunten en out-of-home services. 

 

Udea is een jaartje later ontstaan uit een fusie tussen de natuurvoedingswinkels van familie Does en de versgroothandel van Erik-Jan van den Brink, en is nog steeds een familiebedrijf en een toonaangevende Nederlandse groothandel. Ook dit bedrijf levert haar biologische producten voornamelijk aan natuurvoedingswinkels en foodservice. Udea is tevens franchisegever van de biologische supermarktformule Ekoplaza.