Colruyt Group investeert in nieuwe appelsoorten | RetailDetail

Colruyt Group investeert in nieuwe appelsoorten

Colruyt Group investeert in nieuwe appelsoorten
Colruyt Group

Omdat er nood is aan duurzame en smaakvolle appels van eigen bodem, neemt Colruyt Group in samenwerking met lokale appeltelers het voortouw om twee nieuwe varianten op de markt te brengen. 

Lokale consumptie

Consumenten die eens wat anders willen dan een Jonagold, komen algauw uit bij buitenlandse appelrassen. “Jonagold bestaat nu zowat veertig jaar en is over zijn top. Er is nood aan vernieuwing op de Belgische appelmarkt”, analyseert Jan Schockaert, verantwoordelijke aankoop fruit bij de Colruyt Group. “We merken dat klanten, naast uiteraard de smaak van de appel, ook de wens uitdrukken om lokaal te kunnen consumeren.”

 

61% van de appels die Colruyt verkoopt, zijn van Belgische oorsprong: er is dus nog heel wat ruimte om dat aandeel te verhogen. Daarom besloot Colruyt Group om zelf mee te investeren in de ontwikkeling en de teelt van nieuwe appelsoorten. Twee variëteiten kwamen als beste uit proefsessies met klantenpanels: de Magic Star, ontwikkeld door Fresh Forward, en de Coryphée, ontwikkeld door het familiebedrijf Zouk.

 

Beide rassen zijn rode, eerder zoete en knapperige appels die bovendien resistent zijn tegen ziektes en plagen, zodat telers heel weinig tot zelfs helemaal geen geen gewasbeschermingsmiddelen hoeven te gebruiken. Het streefdoel is om residuvrije producten op de markt te brengen.

 

Unieke samenwerking

De twee duurzame appelsoorten worden exclusief voor Colruyt Group geteeld. De eerste oogst voor de variëteit Magic Star is voorzien voor de herfst van 2018, en de exclusiviteit op de plantages loopt tot 2021. Voor de Coryphée is de eerste oogst voorzien voor de herfst van 2021. De exclusiviteit op de verkoop loopt tot 2027. De appels komen op de markt aan een prijs ergens tussen die van Jonagold en die van Pink Lady. 

 

Voor de teelt van de nieuwe appelen sloot Colruyt Group een akkoord met drie van zijn vaste leveranciers: Neven Fruits in Waremme, Wolfcarius Fruit in Markegem en Gebroeders Bangels in Gingelom. Samen engageerden ze zich om te investeren in deze veelbelovende nieuwe variëteiten. Colruyt Group kocht de exclusieve rechten op de verkoop van de ontwikkelaars en neemt de coördinatie van het project en de marketingkosten voor de lancering op zich. Dat een retailer dit doet, is uniek in de wereld, benadrukken de partners. De telers investeren op hun beurt in de aankoop van de fruitbomen en in de productie. 

 

Belgische producten bij Colruyt Group

 Producten  % volume van Belgische oorsprong
 Appels  61%
 Peren  95%
 Tomaten  79%
 Sla  76%
 Verse eieren  100%
 Melk (eigen merken)  100%
 Vlees (varken - rund - kip)  Quasi 100%

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Alken-Maes verkoopt meer bier

20/07/2018

Brouwerij Alken-Maes, een onderdeel van de groep Heineken, heeft in 2017 meer bier verkocht maar wel minder winst gemaakt als gevolg van harde concurrentie in het binnenland en lagere marges voor de export.

Carrefour gaat So.bio met overname Franse bioketen

20/07/2018

Carrefour onthult zijn biologische ambities met de overname van So.bio, een lokale bioketen met acht winkels in het zuidwesten van Frankrijk. De keten wil graag nationale dekking krijgen.

Meer omzet, minder winst voor Sligro

19/07/2018

In de eerste helft van het jaar steeg de omzet van Sligro Food Group met 11% tot 1,1 miljard euro, maar de nettowinst daalde van 26 miljoen naar 25 miljoen euro.

Eerste Belgische stadswinkel voor The Belgian Chocolate House

19/07/2018

Voor het eerst opent The Belgian Chocolate House (de grootste chocoladeretailer ter wereld met liefst 1000 ton per jaar) een boetiek in een Belgische winkelstraat. Klanten kunnen er ook ter plaatse consumeren.

Carrefour lanceert personal shopper en levering binnen 1,5 uur

19/07/2018

Supermarktketen Carrefour schakelt een tandje bij in service: een personal shopper kiest je producten uit, een bakfiets levert die binnen anderhalf uur thuis. "Retailers moeten het verschil maken in service, en dit is nog maar het begin", vertelt RetailDetail-stichter Jorg Snoeck.

Minister Peeters toch akkoord met brugpensioenplan Carrefour

18/07/2018

Zoals verwacht heeft economieminister Kris Peeters het herstructureringsplan van Carrefour goedgekeurd, inclusief de 'brugpensioen'-regeling. De minister zei dat hij zekerheid voor werknemers verkoos boven het bestrijden van "een verkeerd signaal".