Colruyt legt eigen bus voor klanten in

Foto: Cineberg / Shutterstock.com

In Colruyt-stad Halle kun je gratis met de bus naar de supermarkt. Met een eigen bus wil Colruyt zo mensen naar de winkel krijgen die minder mobiel zijn, of gewoon geen auto hebben.

 

Met de kantoorbus naar de winkel

Inwoners van Halle kunnen deze maand naar de Colruyt worden gebracht, nota bene in een eigen bus van de supermarktgroep. Het gaat om de ‘kantoorbus’ van de retailer met 28 zitplaatsen, die normaal personeel vervoert naar het hoofdkantoor in Halle en waarin medewerkers tijdens het pendelen ook nog kunnen werken. Overdag staat die bus echter stil, en dus test de supermarktgroep nu een nieuwe functie.

 

In samenwerking met het OCMW van Halle pikt de Colruyt-bus deze maand op maandagvoormiddag in het centrum van Halle mensen op om naar de winkel te gaan. Ze krijgen de tijd om samen, en voor wie dat nodig heeft met begeleiding, hun boodschappen te doen en worden vervolgens terug afgezet op een van de drie ophaalpunten. 

 

Voor wie minder mobiel is

Met het project mikt Colruyt vooral op mensen die moeilijk zelfstandig naar de supermarkt kunnen, zoals ouderen, mensen met een beperking of mensen zonder wagen. Tijdens de eerste rit reden een tiental mensen mee. Het ging om mensen die aangesloten zijn bij het OCMW en geen auto hebben wegens schuldbemiddeling. De supermarktgroep plant voor de volgende weken ook inwoners van de bejaardentehuizen in Halle mee te vragen.

 

“Het hoeven niet per se OCMW-klanten te zijn. Iedereen kan mee, maar geïnteresseerden moeten zich vooraf inschrijven via ons Apporto-platform”, legt een Colruyt-woordvoerder uit. Of het project na deze maand nog wordt verlengd, wordt nog beslist na een grondige evaluatie. 

 

Het idee is uniek in België, maar niet ongezien in het buitenland. In Hongarije zijn er bijvoorbeeld gratis busverbindingen naar hypermarkten van Tesco en Auchan, die vaak door de lokale busmaatschappij worden uitgevoerd.