Colruyt verlengt de korte keten voor patatten

Foto: Colruyt Group

Binnenkort vinden klanten in alle supermarkten van Colruyt en OKay patatjes recht van bij de boer. Colruyt Group breidt zijn directe samenwerking uit met nog eens zeven lokale aardappeltelers om de toevoerketen te verkorten.

 

Aardappelseizoen met maand verlengd

De samenwerking die Colruyt Group vorig jaar aanging met 16 Belgische aardappelboeren wordt dit jaar uitgebreid: nog eens zeven telers hebben zich bij het project aangesloten en hun aardappelen zullen komend seizoen in alle 370 Belgische vestigingen van Colruyt en OKay te vinden zijn. Tijdens de voorbije testperiode waren de aardappelen verkrijgbaar in 78 Colruyt-winkels. Zo wil Colruyt een constantere kwaliteit aanbieden, de telers een stabiele prijs garanderen en het aardappelseizoen in België verlengen. Voor de supermarktgroep betekent het verkorten van de keten weliswaar ook hogere marges en meer controle over de aardappeltoevoer.

 

“Dit partnership is nog waardevoller gebleken nu we afgelopen zomer geconfronteerd geweest zijn met extreme droogte”, zegt Rony Neufkens, afdelingschef aankoop groenten van Colruyt Group: “Samen zijn we erin geslaagd om het seizoen van de Belgische aardappel met een maand te verlengen, vooraleer over te schakelen op ingevoerde aardappelen.”

 

Colruyt Group is zo de eerste Belgische distributeur die een dergelijke samenwerking met lokale aardappeltelers heeft opgezet. In het project zitten de telers mee met Colruyt aan tafel om kennis te delen. “Zo hebben ze samen de variëteiten geselecteerd die het best aangepast zijn aan de lokale bodemsoorten en ook kwaliteitsafspraken gemaakt”, klinkt het. Voor dit jaar zijn de vroege aardappelen in West- en Oost-Vlaanderen gepoot, late variëteiten in Wallonië. Slechts een beperkt deel van het aardappelassortiment bij de supermarkten is echter het resultaat van de samenwerking.