Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren

Concurrentiewaakhond eist uitleg rond comeback Albert Heijn in Lokeren
Shutterstock

De Belgische Mededingingsautoriteit heeft Ahold Delhaize om informatie gevraagd nu dochter Albert Heijn nog dit jaar een winkel in Lokeren zal openen. Eerder moest het supermarktconcern zijn vestiging daar immers sluiten om groen licht te krijgen voor de megafusie.

 

(Nog) geen formeel onderzoek

Komt de geplande terugkeer van Albert Heijn in Lokeren op losse schroeven te staan? Dat risico bestaat nu de Belgische Mededingingsautoriteit (die de comeback via de media moest vernemen) het fusiedossier van Ahold Delhaize weer uit de lade heeft gehaald. “We hebben vragen gesteld aan Ahold Delhaize, om zo hun redenering beter te begrijpen”, bevestigt auditeur-generaal Véronique Thirion, die wel benadrukt dat er nog geen formeel onderzoek geopend is.

 

Bij Albert Heijn waren ze nochtans gerust in. “Ik begrijp dat veel mensen de wenkbrauwen fronsen”, zei woordvoerder Sally Herygers van Albert Heijn België dit weekend nog in Het Nieuwsblad, “maar de sluiting kwam er enkel omdat de Belgische Mededingingsautoriteit ons verplichtte. De winkel in Lokeren was een succesverhaal en we hebben die met spijt in het hart moeten afstoten. Sindsdien kregen we talloze vragen om terug te keren. Toen we de kans kregen om in Lokeren een geschikt pand te betrekken, hebben we die gegrepen.”

 

De comeback is met andere woorden “perfect in lijn met wat is afgesproken binnen de overeenkomst met de Belgische Mededingingsautoriteit”, voegde ze er nog aan toe. En ook met Carrefour, dat de oude winkel overnam maar Albert Heijn nu amper 200 meter verderop ziet terugkeren, zouden geen problemen mogen rijzen “omdat er destijds geen niet-concurrentiebeding afgesproken is”. Of die conclusie wat te voorbarig is, zal binnenkort moeten blijken.