RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
RetailDetail BE
België - NL
  • België - NL
  • Belgique - FR
  • Nederland - NL
  • España - ES
  • Europe - EN
  • Nieuwsbrief
  • Contact & Route
  • Nieuws
    • Food
    • Mode
    • Wonen
    • Elektro
    • Schoonheid/verzorging
    • Doe-Het-Zelf/Tuin
    • Vrije tijd
    • Algemeen
  • Events
    • EVENTS 2025
    • EVENTS 2026
    • EVENT PARTNERSHIPS
  • Advertising
    • RE-TALE(S)
    • ONLINE ADVERTISING
    • PRINT ADVERTISING
    • PRINT ARCHIVE
  • Ledenzone
Ledenzone
  • Log in
  • Word lid
thumb
Geschreven door Stefan Van Rompaey
In dit artikel
Artikel delen
  • facebook
  • instagram
  • twitter
  • linkedin
  • email

Filet Pur: Platitudes en partouzes

icon
Food27 april, 2018

Foodretailers wisselen van partner als van onderbroek. Dat de werkdruk op de vloer intussen onhoudbaar wordt, is slechts collateral damage. Ach, zolang er maar chocolade is, toch? Geniet van het wekelijkse overzicht van RetailDetail Food!

Onder druk

Het is met een zwaar hoofd en kleine oogjes dat we het schrijven van deze column aanvatten, want dat fameuze RetailDetail Congress van gisteren was niet bepaald om zes uur ’s avonds gedaan. Een topevent hoor, met een indrukwekkende line-up van bekende CEO’s en spectaculaire 3D-presentaties en drones… Maar je hebt altijd van die gezellige gasten die tot een stuk in de nacht blijven plakken, en wie mag dan de lege glazen afruimen? Inderdaad! Dat we een deadline moesten halen, bleek geen geldig excuus.
 

“Ach, onder druk wordt alles vloeibaar”, zeggen zelfverklaarde topmanagers dan. Zij dwalen, want deze natuurkundige wet geldt wel voor gassen maar niet voor solide, vaste stoffen zoals wij. Misschien had de excentrieke generaal George S. Patton dan wel gelijk toen hij beweerde dat ‘pressure creates diamonds?’ Dat, met andere woorden, mensen pas écht de kans krijgen om hun volle potentieel te demonstreren wanneer ze onder zware druk staan? Bij Lidl menen ze van wel, maar de medewerkers gaan al enkele weken niet akkoord, en ook nu leidde dat weer tot geheel spontane stakingen. “Ze hebben wel geld voor onnozele reclames, maar niet voor ons”, zo klagen loonslaven in de krant. Nu ja, ‘wrijving geeft glans,’ mocht u nood hebben aan nog een platitude. Stakingen zijn intussen verleden tijd bij Carrefour – althans in Frankrijk, want daar hebben ze een sociaal akkoord. Evere zal wel volgen, zeker?

 

Met de kleinkinderen alles goed?

Geheel anders pakken ze het aan bij Albert Heijn, waar ze momenteel een ‘rustig-aan-kassa’ testen. Dat is precies wat u denkt dat het is: een kassa waar de klant voor u geduldig haar kleingeld begint te tellen terwijl ze tegen de caissière honderduit over haar kleinkinderen vertelt. En dat terwijl u al tien minuten hoopt een klein grof gesneden en honderd gram belegen kaas af te rekenen. Met andere woorden: een opgestoken middenvinger tegen de trend naar kassaloze hightech winkels waar medewerkers vervangen worden door robots. Een oefening in onthaasting, kortom. Had je maar de selfscan moeten gebruiken.
 

Of naar de Carrefour Express gaan, die immers gespecialiseerd is in instant maaltijdoplossingen en pasklaar antwoord heeft op onverwachte noden. Met nu driehonderd vestigingen op de teller is de kans wel héél erg groot dat er ook eentje in uw buurt zit. Er openen er nog minstens twintig dit jaar. Petje af. En wie winkels vervelend vindt, kan z’n boodschappen nog altijd online bestellen. Wel beschouwd is dat toch de enige rationele optie, voor de wekelijkse herhaalaankopen? Misschien kan het binnenkort zelfs bij Picnic, de vernieuwende foodwebshop die levert bij middel van elektrische busjes. De start-up bouwt een DC in Eindhoven. Dat is dicht genoeg bij de grens om na Duitsland ook de verovering van Vlaanderen aan te vatten, lijkt ons. Zou het?

 

Plakt aan de vingers

‘Nestlé is vier vingers kwijt’, kopte onze onvolprezen website. Meer bepaald de vingers van KitKat. Het merk wilde die patenteren om het alleenrecht te krijgen op de typische vorm van de reep – en om zo onder andere Leo van concurrent Mondelez een flinke hak te zetten. Goed geprobeerd, maar die vlieger gaat niet op, zegt het Europees Gerechtshof. Wat dus ook uitstekend nieuws is voor Aldi, dat zopas op wetenschappelijke wijze aantoonde dat de beroemde Olé wafel niet slechts even goed is, maar zelfs béter dan het origineel, dat nochtans van dezelfde band rolt zoals iedereen weet. Vreemd. Hebben ze consumenten van den Aldi ondervraagd misschien? Dat krijg je dan.
 

Niet alleen die Olé maar ook die Kitkat én die Leo zijn in essentie veel te goedkoop. Dat zegt Fairtrade Belgium, dat zich het lot aantrekt van de straatarme cacaoboeren in West-Afrika. Er rust een taboe op hogere cacaoprijzen, beweert de organisatie. Ze noemen geen namen. Eerlijke chocolade heeft in ons land een marktaandeel van welgeteld één armoedige procent. Moet beter kunnen. Toch ook enige geruststelling in de persmededeling: ‘chocolade zal niet verdwijnen’. Een zucht van opluchting waaide door de RetailDetail redactie!  Hoewel, juich niet te vroeg: een ‘voedingsingrediënten-paniekmeter’ voorspelt met wetenschappelijke nauwkeurigheid hoe groot de kans is dat uw favoriete snack van de aardbol verdwijnt voor u ‘smakelijk’ kan zeggen. En in elk geval gaat de wijn duurder worden, na een slechte oogst. Slik!

 

Partnerruil op z’n Frans

De Franse regering staat onafgebroken op de barricades voor de rechten van de consument, dat is bekend, en daarom neemt ze een niet mis te verstane maatregel: producten die geen vlees zijn, mogen ook geen vlees meer heten. Om elke verwarring te vermijden, dat spreekt. Gedaan met de vegetarische steak, het sojaspek, de plantaardige burger, de veganistische worst. Het wetsvoorstel werd ingediend door een veeteler die wellicht hoopt om op deze manier de dalende vleesconsumptie een halt toe te roepen. Gelijkaardige pogingen zagen we ook al in Duitsland en Nederland. Er bestaat een term voor: achterhoedegevechten. Och, het kan enkel de creativiteit van de veggieproducenten stimuleren.
 

Nog in Frankrijk hebben Carrefour en Système U besloten om samen te gaan inkopen. Zogezegd om de landbouwers betere prijzen te garanderen, aldus het persbericht. Maar ook om betere condities af te dwingen van de fabrikanten uiteraard. Hoe die twee ambities te rijmen vallen, daar gaat het communiqué niet dieper op in. Dat Système U eigenlijk al een relatie had met Auchan en Casino, dat bleek ook maar om te lachen. Voldoende munitie voor onze op-één-na favoriete CEO Michel-Edouard Leclerc om z’n concullega’s met een vette knipoog te beschuldigen van ongebreidelde partnerruil. Als dàt niet met de Franse slag is…

 

Hengelen naar aandacht

Nee, wij van RetailDetail doen niet aan partouzes. Wel worden we in onze thuishaven, de ongeëvenaarde trendstad Antwerpen, het hof gemaakt door nieuwe winkels die in onze wijk naar onze aandacht én portefeuille komen hengelen. Zo ook Bio-Planet, dat hier net om de hoek een stadswinkel opent, in het pand waar voordien een Proxy Delhaize zat die plaats moest ruimen voor de Grote Fusie, weet u wel. Gaan we zeker eens checken!
 

Bovendien hebben we er weer een adresje bij voor de lunch. De sympathieke mensen van Unilever openden op de Grote Markt namelijk een pop-up deli naar New Yorks model. Ze serveren er broodjes pastrami en hippe burgers, rijkelijk overgoten met importmayonaise, uiteraard. Maar hey, deelnemers aan ons topcongres hebben gisteren zelf kunnen vaststellen hoe retestrak onze Grote Roerganger er tegenwoordig bijloopt. Dan moet een kleine zonde toch kunnen? We zijn al onderweg! Tot volgende week!

 

Meer over... Food
Zie meer
  • icon
    Food17 december, 2025
    Barry Callebaut overweegt cacaodivisie af te splitsen

    De Zwitsers-Belgische chocoladegigant Barry Callebaut onderzoekt een mogelijke afsplitsing van zijn wereldwijde cacaodivisie. Zo wil het bedrijf de blootstelling aan volatiele cacaoprijzen verminderen, nu er de voorbije jaren uitzonderlijke schommelingen zijn op de cacaomarkt.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Huismerken maken plantaardige alternatieven goedkoper

    Voor het eerst zijn plantaardige basisproducten in Belgische supermarkten significant goedkoper dan hun dierlijke tegenhangers. Dat kantelpunt is te danken aan de opkomst van huismerken.

  • icon
    Food17 december, 2025
    Frites Atelier zet eerste stap buiten Benelux met vestiging in Londen

    Frites Atelier, het gastronomische frituurconcept van driesterrenchef Sergio Herman, opent zijn eerste vestiging buiten de Benelux. In het Londense Soho, aan Old Compton Street 34, wil de keten een nieuw internationaal publiek aanspreken.

Meest gelezen
  • icon
    Food27 november, 2025
    Promo-oorlog: Colruyt contra Kruidvat
  • icon
    Algemeen16 december, 2025
    Shein opent reuzegroot Europees distributiecentrum
  • icon
    Wonen26 november, 2025
    Swiss Sense, Dreambaby en Dreamland redden nog enkele Belgische Leen Bakker-winkels
  • icon
    Food18 november, 2025
    Dit worden de uitbaters van de Delhaize-supermarkten op de Cora-sites
Volg RetailDetail
  • socialFacebook
  • socialTwitter
  • socialInstagram
  • socialLinkedIn
footer-logo
RetailDetail, de leidende b2b-retailcommunity in de Benelux, houdt retailprofessionals up-to-date met online en offline publicaties, evenementen, retailhunt inspiratiereizen en het unieke co-creatieplatform The Loop, waar retailers en hun leveranciers de toekomst van het winkelen kunnen ervaren.
Postadres
Kolveniersstraat 7, bus 26 2000 Antwerp
Bezoekadres
Stadsfeestzaal – Meir 78 2000 Antwerp
Hoe bereik je ons:
Routebeschrijving
© 2025 RetailDetail
Contacteer ons Over ons info@retaildetail.be
Wij gebruiken cookies op onze website om u de meest relevante ervaring te geven door het onthouden van uw voorkeuren en herhaalde bezoeken. Door op "Alles accepteren" te klikken, stemt u in met het gebruik van ALLE cookies.
Alles accepterenCookie SettingsReject All
Manage consent

Privacy Overview

This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Functional & Necessary
Altijd ingeschakeld
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. These cookies ensure basic functionalities and security features of the website, anonymously.
CookieDuurBeschrijving
cookielawinfo-checkbox-analytics11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics & Advertisement".
cookielawinfo-checkbox-necessary11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Functional & Necessary".
cookielawinfo-checkbox-others11 monthsThis cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance & Others".
viewed_cookie_policy11 monthsThe cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data.
Analytics & Advertisement
Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.
Performance & Others
Other uncategorized cookies are those that are being analyzed and have not been classified into a category as yet.
OPSLAAN & ACCEPTEREN