"Porties voor alleenstaanden te duur" | RetailDetail

"Porties voor alleenstaanden te duur"

"Porties voor alleenstaanden te duur"

Vlaams parlementslid Rob Beenders vindt dat de porties voedingsmiddelen voor alleenstaanden in supermarkten te duur zijn. Handelsfederatie Comeos noemt dit echter gewoon "het gevolg van hogere productiekosten".

“Alleenstaanden niet straffen”

“Het is belangrijk dat het aanbod in de markt voor singles toeneemt, maar het mag niet zijn dat je als single financieel gestraft wordt”, aldus Beenders. “Het zou jammer zijn dat er voedsel wordt verspild als een alleenstaande omwille van het prijsverschil toch kiest om grotere porties te kopen.”

 

Beenders komt tot die conclusie na een steekproef die hij zelf liet uitvoeren. Daaruit blijkt dat bij een aantal basisproducten in verhouding veel meer moet worden betaald voor een kleinere portie. Zo was het prijsverschil tussen twee producten erwten en wortelen slechts 1 eurocent, terwijl de duurdere versie maar liefst 300 gram meer bevatte. "Het is begrijpelijk dat de verpakkingskosten voor kleinere hoeveelheden groter zijn dan voor grotere porties, maar de huidige prijsverschillen tonen eerder dat de producent teert op meer winst dan dat de effectieve kost moet worden gedekt", zegt Beenders.

 

"Ingrijpen niet mogelijk"

Volgens Comeos zijn het echter wel die duurdere kosten die zorgen voor de hogere prijzen. “Wat de voorverpakte porties betreft, zijn de vaste kosten een belangrijk element in de prijsbepaling en dan gaat het over etikettering, verpakking, handelingskosten en andere.  Die vaste kosten zullen een stuk zwaarder doorwegen bij kleine verpakkingen. De consument is altijd goedkoper af bij de aankoop van grotere hoeveelheden”, zegt topman Dominique Michel.

 

Volgens Comeos is het ook niet mogelijk om afspraken te maken om de prijzen voor singles zo laag mogelijk te houden, aangezien dat zou "indruisen tegen de geldende economische regels".

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Mayonaisemerk Hellmann’s opent eigen deli in Antwerpen

23/04/2018

Op de Antwerpse Grote Markt heeft Unilever voor haar sauzenmerk Hellmann’s een deli in New Yorkse stijl geopend. De broodjes- en burgerbar “Richard’s by Hellmann’s” is wel slechts een pop-up, die zes weken open blijft.

Nestlé is de vier vingers van KitKat kwijt

23/04/2018

De vier ‘vingers’ van de chocoladereep KitKat zijn niet typisch genoeg om Nestlé het alleenrecht ervoor toe te kennen. Het Europees Gerechtshof beslecht zo een lange juridische strijd tussen KitKat en Leo.

Picnic bouwt distributiecentrum vlakbij België

23/04/2018

Vorige week nog maakte Picnic bekend zijn service uit te breiden naar twee nieuwe Noord-Brabantse steden; vandaag kondigt de online supermarkt de bouw van een distributiecentrum in Eindhoven aan. Het magazijn moet in mei al operationeel zijn.

Colruyt zet volop in op ‘vleesloos vlees’

20/04/2018

Vleesvervangers zijn hot, en dat heeft ook Colruyt begrepen. De Belgische retailer gaat samen met het Ierse voedingsbedrijf Kerry plantaardige vleesvervangers maken, een jaar nadat het al 'soja-kippenvleesproducent' Ojah overnam.

Filet Pur: Hete standjes in het versrayon

20/04/2018

De meteorologische experts van RetailDetail Food voorspellen nu al: het wordt een gloeiend hete zomer voor de FMCG-branche. Waarom? Dat onthult ons ongezouten en flink gepeperde weekoverzicht.

EU stemt wet voor betere biolabels

20/04/2018

Het Europees Parlement heeft een wet aangenomen om de biosector strenger, maar eerlijker en duidelijker te reglementeren. Met onder meer een biolabel en importregels wil Europa vooral bioproductie van eigen bodem een duwtje in de rug geven.