Superfusie tussen Sainsbury en Asda in de maak | RetailDetail

Superfusie tussen Sainsbury's en Asda in de maak

Superfusie tussen Sainsbury's en Asda in de maak
Foto: Jaroslaw Kilian / Shutterstock.com

De Britse supermarktketens Asda en Sainsbury’s zijn in vergevorderde gesprekken rond een fusie. De deal van zo’n tien miljard Britse pond zou Tesco onttronen als grootste Britse foodretailer.

 

Nummers twee en drie worden nummer één

Supermarktgroep Sainsbury wil de handen in elkaar slaan met Walmart-dochter en concurrent Asda, geeft het bedrijf toe aan Bloomberg. De fusiegesprekken zouden al in een gevorderd stadium zijn: naar verwachting wordt de deal maandag wereldkundig gemaakt. Samen zou het fusiebedrijf ruim een derde van de Britse markt in handen krijgen, waarmee het meteen ook marktleider Tesco (27,6% marktaandeel volgens The Guardian) van de troon stoot. Sainsbury’s is vandaag de tweede grootste supermarktketen in Groot-Brittannië, Asda staat tot nu toe op de derde plaats.

 

De deal gaat echter verder dan alleen food: Sainsbury telt in Groot-Brittannië niet alleen meer dan 1.400 supermarkten en buurtwinkels, het heeft ook de 800 omnichannel-verkooppunten van online non-foodretailer Argos. Asda heeft ‘slechts’ 600 winkels, maar haar kledingmerk George bekleedt in het Verenigd Koninkrijk samen met Marks & Spencer en Primark het podium van het grootste verkoopvolume in kleding.

 

Concurrentiewaakhond af te wachten

Samen zou de groep in zo'n 2.800 winkels meer dan 55 miljard euro omzet genereren. Het valt daarom wel nog af te wachten hoe de concurrentiewaakhond reageert op de fusieplannen: naar alle waarschijnlijkheid is deze minder blij met de consolidatie op de Britse markt, zeker nadat Tesco eerder al groothandel Booker overnam.

 

Al kan dat ook net de reden zijn waarom de deal toch slaagkans heeft, meent The Guardian: “Vroeger was consolidatie tussen de vier grote Britse supermarkten ondenkbaar geweest, maar de retailers schijnen moed te hebben opgevat nadat de concurrentiewaakhond de fusie tussen de grootste retailer van het VK Tesco en Booker, de grootste supermarkgroothandel, liet doorgaan.” Naast Tesco, Sainsbury's en Asda omvat die G4 overigens ook Morrisons, dat zelf eerder al aan Tesco en Sainsbury's werd gelinkt. 

 

Vrees voor duizenden ontslagen

Aanleiding voor de fusiegesprekken zou de verscherpte concurrentie van discounters Aldi en Lidl zijn, die de laatste jaren onophoudelijk aan populariteit en marktaandeel winnen. Zeker nu Tesco zich wapent met groothandelaar Booker, willen ook Sainsbury’s en Asda hun schaal vergroten om tot betere inkoopvoorwaarden te komen.

 

Initiatiefnemer voor de fusie is Sainsbury’s, wat analisten het ergste doet vrezen voor de toekomst van het hoofdkantoor van Asda. Aangezien Sainsbury’s al groter is, zal bij onvermijdelijke reorganisaties en besparingsmaatregelen Asda wellicht in de hoek zitten waar de klappen vallen. Er wordt al gevreesd voor duizenden ontslagen als de beide supermarktbedrijven hun back-offices gaan samenvoegen. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Aveve koopt tuincentra Eurotuin van Rudi De Kerpel

25/06/2018

Ondernemer Rudi De Kerpel heeft zijn tuinketen Eurotuin verkocht aan concurrent Aveve (de tuinketen van de boerenbond). Bij gebrek aan opvolging zag De Kerpel zich verplicht te kiezen voor een overname om jobzekerheid te bieden aan het personeel.

Filet Pur: Een wervelende slechtnieuwsshow

22/06/2018

Ook al deden flink wat foodspelers hafslachtige pogingen om hun beroerde berichten weg te moffelen, Filet Pur achterhaalde ze wel. Hier is het ietwat pijnlijke maar alweer leerrijke weekoverzicht van RetailDetail Food!

Panos vervangt klantenkaart door app

21/06/2018

Na bijna een kwarteeuw heeft broodjesketen Panos zijn klantenprogramma gedigitaliseerd: exit plastic kaart, welkom app. “Op korte termijn mikken we erop om via het kanaal 150.000 klanten te bereiken en te leren kennen”, klinkt het.

Kellogg’s aangeklaagd wegens misleidende verpakking

21/06/2018

Test-Aankoop heeft bij de FOD Economie een klacht ingediend tegen Kellogg’s, omdat volgens de consumentenorganisatie de informatie op de verpakking van de Special K-graanreep met rode vruchten misleidend is.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Dure voeding duwt consument over de grens

20/06/2018

Terwijl de export van Belgische voedingsproducten boomt, daalt de consumptie op de binnenlandse markt omdat de prijzen stijgen. Een onrustwekkende trend, zegt de industrie: het beleid moet ingrijpen.