Verkoop van parmaham gaat voorlopig door

Verkoop van parmaham gaat door ondanks schandaal

Verkoop van parmaham gaat door ondanks schandaal
Shutterstock

De grote supermarkten gaan momenteel na of zij parmaham afnemen van de zes Noord-Italiaanse varkensboerderijen waarvan schokkende beelden van dierenverwaarlozing verschenen. In afwachting blijft parmaham in de rekken bij Carrefour, Delhaize en Colruyt.

 

"We doen navraag"

Gaia kwam maandag op de proppen met beelden van zes varkensfokkerijen in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua, gefilmd tussen december 2017 en februari 2018, die weinig aan de verbeelding overlieten. "Schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne," aldus Gaia zelf, dat op basis van de beelden van zieke, ernstig gewonde en dode varkens aan de supermarkten vraagt om parmaham onmiddellijk uit de rekken te halen.

 

De grootste supermarktketens geven voorlopig geen gehoor aan deze oproep, maar informeren wel bij hun leveranciers of zij aan alle voorwaarden voor dierenwelzijn voldoen bij het fokken van hun varkens. Carrefour liet al weten dat er op dit moment geen indicatie is dat het parmaham verkoopt afkomstig van de betrokken fokkerijen. "Wij hebben contact opgenomen met onze leveranciers; die worden trouwens ook regelmatig gecontroleerd," zo klinkt het bij Carrefour.

 

Delhaize bevestigt op de hoogte te zijn van de beelden en belooft maatregelen te treffen moest blijken dat de supermarkt producten afneemt van de zes varkensbedrijven. Ook Colruyt moet nog uitsluitsel krijgen over de identiteit van de leveranciers, maar is er vrij zeker van dat zijn leveranciers alvast niet betrokken zijn.

 

In afwachting van meer duidelijkheid hebben zowel Delhaize als Colruyt en Carrefour beslist om met de verkoop van parmaham door te gaan. Begin deze maand nog gaf met name Delhaize zijn vleesleveranciers te kennen een strikte nultolerantie te zullen hanteren voor inbreuken op dierenwelzijn. Ook het grote publiek verteert de snelle opeenvolging van schandalen steeds minder goed: uit een enquête van EVA bleek in februari dat maar liefst 44% van de Belgen bewust minder vlees consumeert dan vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Waarom de telefoon haast nooit meer rinkelt bij Domino’s

27/04/2018

Zin in pizza? Jongeren bestellen die bij voorkeur met een app. En binnenkort roepen ze hun bestelling wel naar Alexa. Technologie is één van de succesfactoren voor pizzaketen Domino’s, die binnen enkele jaren 200 vestigingen wil in ons land.

Bio-Planet opent eerste stadswinkel in Antwerpen

26/04/2018

Ook Bio-Planet springt nu op de kar van de stadswinkel. De bioketen van Colruyt Group opent binnenkort haar eerste winkel in het hartje van Antwerpen en brengt zo haar bioproducten meer binnen het bereik van mensen zonder wagen.

Sociaal akkoord bij Carrefour in Frankrijk

26/04/2018

Terwijl bij Carrefour België bonden en directie deze week een eerste keer rond de tafel hebben gezeten, is er in Frankrijk al een akkoord getekend over het sociaal plan en de vrijwillige vertrekkers.

Spontane stakingen bij 79 Belgische supermarkten Lidl

26/04/2018

Over het hele land braken woensdag spontane stakingen uit bij Lidl. De medewerkers noemen de werkdruk te hoog en legden het werk neer nadat overleg met de directie op niks uitliep. 79 winkels hielden de deuren dicht. 

Met Shukr mikt Tiense Suiker op Arabische gemeenschap

26/04/2018

De Tiense Suikerraffinaderij speelt met een nieuw merk in op de toenemende diversiteit in de samenleving: Shukr wordt in eerste instantie gelanceerd in het gespecialiseerde kanaal van de etnische winkels. Mogelijk volgen supermarkten later.

Carrefour en Système U onderhandelen over samenwerking

25/04/2018

Carrefour en Système U bespreken de mogelijkheid een alliantie te sluiten, die beide bedrijven de komende vijf jaar betere aankoopprijzen bij producenten moet opleveren. Système U werkt nochtans al lang samen met Carrefour-concurrent Auchan.