Verkoop van parmaham gaat voorlopig door

Verkoop van parmaham gaat door ondanks schandaal

Verkoop van parmaham gaat door ondanks schandaal
Shutterstock

De grote supermarkten gaan momenteel na of zij parmaham afnemen van de zes Noord-Italiaanse varkensboerderijen waarvan schokkende beelden van dierenverwaarlozing verschenen. In afwachting blijft parmaham in de rekken bij Carrefour, Delhaize en Colruyt.

 

"We doen navraag"

Gaia kwam maandag op de proppen met beelden van zes varkensfokkerijen in de Italiaanse provincies Brescia, Cremona en Mantua, gefilmd tussen december 2017 en februari 2018, die weinig aan de verbeelding overlieten. "Schrijnende wantoestanden met een totaal gebrek aan dierenwelzijn en hygiëne," aldus Gaia zelf, dat op basis van de beelden van zieke, ernstig gewonde en dode varkens aan de supermarkten vraagt om parmaham onmiddellijk uit de rekken te halen.

 

De grootste supermarktketens geven voorlopig geen gehoor aan deze oproep, maar informeren wel bij hun leveranciers of zij aan alle voorwaarden voor dierenwelzijn voldoen bij het fokken van hun varkens. Carrefour liet al weten dat er op dit moment geen indicatie is dat het parmaham verkoopt afkomstig van de betrokken fokkerijen. "Wij hebben contact opgenomen met onze leveranciers; die worden trouwens ook regelmatig gecontroleerd," zo klinkt het bij Carrefour.

 

Delhaize bevestigt op de hoogte te zijn van de beelden en belooft maatregelen te treffen moest blijken dat de supermarkt producten afneemt van de zes varkensbedrijven. Ook Colruyt moet nog uitsluitsel krijgen over de identiteit van de leveranciers, maar is er vrij zeker van dat zijn leveranciers alvast niet betrokken zijn.

 

In afwachting van meer duidelijkheid hebben zowel Delhaize als Colruyt en Carrefour beslist om met de verkoop van parmaham door te gaan. Begin deze maand nog gaf met name Delhaize zijn vleesleveranciers te kennen een strikte nultolerantie te zullen hanteren voor inbreuken op dierenwelzijn. Ook het grote publiek verteert de snelle opeenvolging van schandalen steeds minder goed: uit een enquête van EVA bleek in februari dat maar liefst 44% van de Belgen bewust minder vlees consumeert dan vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Protocolakkoord voor transformatieplan bereikt bij Carrefour

15/06/2018

De directie van Carrefour België heeft een protocolakkoord bereikt met de vakbonden voor het transformatieplan van de supermarktketen. Zo’n 250 jobs blijven alsnog gespaard.

Betalen met Appie bij Albert Heijn

15/06/2018

In Haarlem en Utrecht kunnen shoppers deze zomer bij Albert Heijn betalen met hun Appie-app.  De komende drie maanden voert de keten er een test met kassaloos shoppen, waarbij klanten met de app boodschappen scannen en betalen.

Filet Pur: Met een buik vol angsten

15/06/2018

Waarin we onthullen wie de échte baas is van Carrefour Belgium, waarom gezond eten niet zo gezond is, hoe alcohol ons opbeurt en wat Jumbo nu eigenlijk van plan is. Niet geheel doorbakken hoor, dit weekoverzicht van RetailDetail Food!

Alter’Native Food: A place apart at the upcoming SIAL Paris !

14/06/2018

(Advertorial) From 21st to 25th of October, Paris will be the world's food capital. 7,200 French and international exhibitors will be presenting their innovations among 21 exhibitions sectors.

Johnny Thijs stopt als voorzitter van Spadel

14/06/2018

Johnny Thijs is opgestapt als voorzitter van de Waalse mineraalwaterproducent Spadel. Zijn mandaat liep nog tot 2020, maar de gewezen postbaas treedt af “om persoonlijke redenen”, zo meldt De Tijd.

15% korting bij gebruik herbruikbare charcuteriedoos

14/06/2018

Vanaf vandaag krijgen klanten bij de lokale AD Delhaize van Geetbets korting wanneer ze een herbruikbare charcuteriedoos gebruiken. Liever een korting dan statiegeld, zo vindt uitbater Carl Vanhove.